Hirdetés

2023.12.19. 11:32

Mi a különbség a KGFB és a casco biztosítás között?

Gépjármű-tulajdonosként két biztosítási típussal mindenképp találkozni fogunk: a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással, valamint a casco biztosítással. Bár a két kockázatviselési forma célja hasonló, de több szempontból is jelentős különbségek vannak köztük, amellyel mindenkinek érdemes tisztában lennie. Cikkünkben lényegre törően körbejárjuk a témakör hátterét és bemutatjuk a KGFB és a casco biztosítás legfontosabb tudnivalóit.

PR cikk

Forrás: Shutterstock

A KGFB és a casco biztosítás célja 

A köztudatban gyakran összekeverik a KGFB és a casco fogalmát. Ennek oka, hogy a biztosítási céljuk hasonlít egymáshoz, amiért mindkettő védelmet biztosít egy adott jármű számára, és megtéríti a benne keletkező károk összegét. Viszont lényeges különbség köztük, hogy egyik-másik egy baleset bekövetkezésekor mikor, kinek, milyen feltételek mentén fedezi a veszteségeit.

Egy káresemény előidézőjeként az általunk megkötött kötelező biztosítás mindig a másik félnek fizet, de ha mi vagyunk az áldozatok, akkor a vétkes biztosítója térít számunkra. Ezzel szemben, saját hibánkból bekövetkező baleset csak akkor lehetünk nyugodtak, hogyha casco biztosítással is rendelkezünk, máskülönben teljes mértékben önerőből kell fizetnünk az autónk, motorunk, teherautónk, stb. javításával járó szervizdíjakat.

​​Összefoglalva, a két gépjármű-biztosítás közötti legfontosabb különbség, hogy amíg a KGFB kizárólag harmadik feleknek nyújt védelmet, addig a casco a saját tulajdonunkban lévő járművet óvja.

Amit a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról tudni érdemes

Ahogyan a neve is elárulja, a KGFB-t minden gépjármű-tulajdonosnak kötelezően fizetni kell. A jármű típusától és műszaki állapotától függően a biztosítási díj összegében jelentős eltérések lehetnek. Továbbá a szerződésben meghatározott díj összegét befolyásolja, hogy a jogosítvány megszerzése óta okoztunk-e már balesetet - ha nem, akkor pedig pontosan mennyi balesetmentes évvel rendelkezünk -, de a járműhasználat kockázatának mértéke is irányadó.

Sok esetben felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet akkor, hogyha a nekünk kárt okozó személy nem rendelkezik kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással vagy nyomtalanul elhagyja a helyszínt? Szerencsére a kárrendezés folyamata ebben az esetben ugyanúgy végbemegy és a kártérítés összegére is jogosulttá válunk. Ilyenkor a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) a biztosítók által befizetett pénzalapból fedezi a jármű szervizelésével járó kiadásokat.

A casco biztosítás legfontosabb tudnivalói

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással szemben a casco biztosítás a mi döntésünkre van bízva, tehát opcionális. Ha egy jármű üzembentartójaként nem szeretnénk kockáztatni, érdemes a casco mellett dönteni, mert így egy káresemény alkalmával a legtöbb esetben is képesek vagyunk megóvni a tulajdonunkat. 

A casco szerződések esetén megkülönböztetünk alap- és választható fedezetet is. Előbbibe tartozik általában:

  • a töréskár (vadkár okozta törés, szándékos rongálás, karambol),
  • az elemi kár (természeti csapás, például árvíz, villámcsapás okozta kár)
  • az üvegkár (szélvédő betörése, lopási kísérlet miatt betört üvegek),
  • a lopáskár (a jármű eltulajdonítása, a jármű bizonyos részeinek ellopása).

A választható fedezetek közé leggyakrabban az utasok balesetbiztosítását, a poggyászbiztosítást soroljuk, de társaságonként különféle lehetőségek is rendelkezésünkre állnak.

Fontos megjegyezni, hogy a casco díjak a KGFB-hez képest eltérően épülnek fel. Esetében szükség van önrész befizetésére is, amelyet egy káresemény bekövetkeztekor kötelezően vállalnunk kell. Egy casco szerződésben az önrész mértéke százalékos értékben és egy konkrét összegben is meg van határozva, amely közül mindig azt választja a biztosító, amelynek magasabb az értéke.

Szerződéskötéskor mindenki egyedileg meghatározhatja, hogy mekkora önrészt tud vállalni. Érdemes úgy számolni, hogy minél magasabb önrész mellett döntünk, akkor annál kevesebb biztosítási díjjal kalkulálhatunk. 

Szerződéskötés előtt több ajánlatot is érdemes összehasonlítani

Akár KGFB, akár casco szerződéskötés előtt állunk, kiemelkedően fontos, hogy a különböző biztosítók ajánlatait egyedi szempontok szerint is összehasonlítsuk. A legtöbb társaság személyre szabja a szolgáltatásait, és eltérő tényezőket vesz figyelembe, mielőtt lehetőséget kínál számunkra. Érdemes ilyenkor biztosításkalkulátorokat használni, amelyek rávilágítanak, hogy hol van a legnagyobb esélyünk a számunkra legideálisabb szerződés megkötésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában