Hirdetés

2024.05.18. 08:00

Feszültségben születtek – így lesz az e-autózás élmény

PR cikk

Az április óta Veszprémben, a Ring-Autó Kft.-nél is elérhető CUPRA sportos, modern autóiról ismert. A vásárlók igényeinek megfelelően évek óta foglalkozik elektromos autók gyártásával is.

Az eredetileg 2021-ben bemutatott CUPRA Born a márka első teljesen elektromos modellje, amely az elektrifikáció és a teljesítmény tökéletes kombinációja. Az új, idén érkezett Born VZ pedig tovább fokozza az izgalmakat.

 

A modell nevében szereplő VZ a spanyol Veloz rövidítése, jelentése „gyors” – ezzel tökéletes jellemzést ad az új fejlesztésről. A CUPRA Born VZ 326 lóerővel, az optimalizált futóművel és a sportosan hangolt kormányművel szegmense egyik legdinamikusabb járművé vált. A forgatónyomaték is 545 Nm-re nőtt, ami 75 százalékkal több, mint a Born összes többi változatában. Ez azt jelenti, hogy az új csúcsváltozat mindössze 5,7 másodperc alatt éri el álló helyzetből a 100 km/órát – egy másodperccel gyorsabban, mint az eddigi legerősebb e-Boost változat. A végsebesség is megnőtt, és mostantól 200 km/óránál van maximalizálva – 40 km/órával több, mint a korábbi csúcsmodellé. A Cupra Born VZ a fejlesztéseknek köszönhetően tehát minden eddiginél sportosabb vezetési élményt nyújt.

Az akkumulátorcsomag továbbfejlesztett változata mostantól 79 kWh nettó kapacitást, és akár 570 kilométer hatótávot kínál. Otthon 11 kW-os váltóárammal vagy akár 185 kW-os egyenáramú gyorstöltőállomáson is tölthető. A gyorstöltés 10 százalékról 80 százalékra mindössze 25 percet vesz igénybe.

 

A stílusos megjelenést és a teljesítményt két új, 20 hüvelykes, 3D rézbetétes, illetve különleges kovácsolási technológiával készült könnyűfém keréktárcsa ötvözi, amelyek hangsúlyozzák a jármű sportos karakterét. Az alapfelszereltséghez tartozó kagylóülések csak ebben a változatban találhatók meg, alacsony üléspozíciót és kiváló oldaltartást kínálva. A hagyományosabb kialakítás kedvelőinek opcionálisan a megszokott ülések is elérhetőek lesznek. A CUPRA Born VZ piaci bevezetését 2024 harmadik negyedévének végére tervezik, és a Ring-Autó Kft. új CUPRA Garage bemutatótermében is megtekinthető lesz.

A Tavascan a márka második teljesen elektromos modellje, a CUPRA sportos tulajdonságaira épít, a csúcsmodell 501 lóerős, kétmotoros, összkerékhajtású modell a legerősebb MEB platformos villanyautó lesz a piacon.

 

Az energiát egy 82 kWh-s akkumulátorcsomagból nyeri, amely a leggazdaságosabb formában közel 550 kilométeres hatótávolságra elegendő. Összehasonlításképpen, a Volkswagen ID.5 – amellyel a Tavascan az idei évtől a VW-csoport kínai Anhui gyárában közös gyártósoron fog készülni – közel 526 km hatótávot kínál.

Az új SUV a CUPRA Born és a CUPRA Formentor belső teréhez képest még különlegesebb belső kialakítással rendelkezik: a 15 hüvelykes infotainment érintőképernyő és Sennheiser hangszórórendszer mellett a középkonzol egyedi formája vonja azonnal magára a figyelmet.

 

A külső designt az éles, szögletes orr, a széles és impozáns hűtőrács és a jellegzetes, háromszögletű nappali menetfény jellemzi, valamint hátulról a csomagtérfedélen átívelő új lámpasáv, melynek közepén a CUPRA logó fénylik.

Ezek a vakmerő dizájnelemek a jövőbeli modellek, mint például az ebben az évben érkező és Győrben gyártásba kerülő Terramar (a márka utolsó belső égésű autója) és az UrbanRebel megjelenését is alakítják majd.

A CUPRA jelenlegi és jövőben érkező modelljei végre a balatoni régióban is elérhetőek: a Ring-Autó Kft. CUPRA márkakereskedésében.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában