Borhetek a Tagore sétányon

2018.08.08. 10:00

Már ma este kinyitnak a pavilonok Balatonfüreden

Augusztus 10. és szeptember 2. között rendezik meg Balatonfüreden a Borheteket a Tagore sétányon, de a pavilonok már két nappal korábban, azaz ma este hat órakor kinyitnak.

A tavalyi rendezvény is nagyon jól sikerült

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Balatonfüred legnépszerűbb gasztronómiai fesztiválján a borosgazdák faházai a szokott helyen sorakoznak majd a Tagore sétányon – adja hírül a balatonfured.hu. Az első helyet a hagyományoknak megfelelően az év füredi borásza kapja, ezúttal Koronczai Zsolt, a további sorrendet szokás szerint sorsolással döntötték el. A rendezvényen kizárólag a Balatonfüred-csopaki borvidék azon borászai vehetnek részt, akik megfelelő pontot értek el a városi borversenyen, és akik egyben rendelkeznek füredi szőlőterülettel. Két újonc is lesz az idei kitelepülők között, a balatonszőlősi Vesztergom Pince és a Thetis Borászat.

Tavaly is rengetegen látogattak ki a Tagore sétányra, hogy megkóstolják a környék borait Fotó: Pesthy Márton/Napló

Bár hivatalosan augusztus 10-én, pénteken kezdődik a Borhetek, már két nappal előtte, azaz ma este hat órától nyitnak a pavilonok.

A sétányon huszonöt borász, pecsenyesütők, pálinkaházasok és kézművesek árulják majd portékáikat, a Kisfaludy Színpadon pedig szinte mindennap koncertek szórakoztatják az érdeklődőket.

Borászatonként 10-12 féle bort lehet kóstolni, összesen mintegy háromszáz tétel közül választhatnak a vendégek. Idén sincs egységár, egy deci bor 400 forinttól akár 600 forintba is kerülhet.

A borospavilonok mindennap reggel tíztől éjfélig tartanak nyitva. Egyedi készítésű, háromdecis kristálypoharakból lehet inni a bort, ezek 500 forintért vásárolhatók meg, és minden borospavilonban visszaválthatók.

Évente átlagban 140-160 ezren keresik fel a rendezvényt, ha az időjárás közbe nem szól, idén is legalább ennyi vendégre számítanak. A hétvégéken várhatóan nagy lesz a tumultus, augusztus 20-án pedig csúcsra jár a fesztivál.

Mivel a kitelepülő pavilonok elfoglalják a Tagore sétány jelentős részét, illetve a kerékpárutat, a konfliktusok elkerülése érdekében az önkormányzat a Borhetek idejére felfüggeszti a móló és az Esterházy strand közötti kerékpárutat, amit mindkét oldalon táblák is jeleznek. A szervezők kérik a kerékpárosok megértését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!