Magyar Passió

2021.10.19. 19:00

Premier előtti vetítés Balatonfüreden

Kovács Erika

Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész új filmjének, a kommunista diktatúra keresztényüldözéséről szóló Magyar Passiónak a premier előtti vetítését tartják Balatonfüreden, a Balaton Moziban október 27-én 20 órától. Az egész estés film bemutatója után a film készítőivel találkozhat a közönség. A film forgatása áprilisban kezdődött Máriabesnyőn, az egyik leglátogatottabb hazai keresztény zarándokhelyen. Az alkotás az 50-es évek keresztényüldözésektől sem mentes, vészterhes időszakát idézi fel. Sok ezer embert hurcoltak el a kolostorokból, rendházakból egyetlen éjszaka alatt 1950. június 9-én hajnalban. Voltak, akiket börtönbe, másokat internáló helyekre vittek. Nem sokkal később, egyetlen tollvonással szinte az összes magyarországi szerzetesrendet betiltották, felszámolták, és minden értéküktől megfosztották.

A film rendezője, Eperjes Károly így beszélt az alkotásról:

– Ott van a címlistán, hogy ezt a filmet én rendeztem, de ez nem igaz. Isten nélkül nem készült volna el a film. Olyan instrukciókat is adtam a forgatás közben, amik nem szerepeltek a forgatókönyvben, sőt, előtte meg sem fogalmazódtak bennem. A film nemcsak a hívőknek szól, remélem, megszólít mindenkit és rádöbbenti az embereket, milyen vallásüldözés zajlott itt az országban, az ötvenes években. Kemény, de igaz film, valós, megtörtént eseményeket jelenít meg – mondta Eperjes Károly. A film hivatalos budapesti premierje november 4-én lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!