Komatálazás hagyománya

2023.05.23. 11:00

Komaasszony-találkozóra vár a hétvégén Tótvázsony

Az I. Komaasszony-találkozót rendezik meg Tótvázsonyban május 27-én, szombaton egész nap, amikor is a szervezők a komatálazás hagyományát járják körbe, kiállítást állítanak össze, és a vendégekkel közösen főznek és beszélgetnek – tudatták a szervezők.

Juhász-Léhi István

Illusztráció

Forrás: pixabay.com

Az eseményen Dudar, Hidegkút, Kiscsősz, Nyirád, Magyarpolány és Tótvázsony komatálas hagyományai elevenednek meg a helyi kultúrháznál. Szendrei Szilárd, a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület vezetője arról tájékoztatta a veol.hu-t, hogy a programok reggel 9 órakor közös főzéssel kezdődnek, 10-től Ringató Tósoki Csillával, majd 11 órától kerül sor az elsősök műsorára, akik már kaptak komatálat. Valamivel később beszélgetés lesz arról, hogyan zajlik a komatálazás a meghívott falvakban. 

Ebéd után, 13 órától a komatál hagyományáról, eredetéról és néprajzi hátteréről diskurálnak a jelenlévők, közben kézműves-foglalkozások, babafetrengő. A rendezvényen öt település bemutatkozó pavilonja is felkereshető lesz, ahol ételkóstolókkal várnak. Ugyanakkor interaktív kiállítást is ígérnek a Bakony és Balaton-felvidék komatálas hagyományairól, a Laczkó Dezső Múzeum útmutatásával. Délután 4 órakor köszöntik az idei tótvázsonyi újszülötteket, ezt Annamari és Betti zenés gyerekműsora követ majd. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!