Programajánló

2023.09.04. 11:00

Püspök és pátriárka Bakonybélben

Rimányi Zita

„Gellért és Bakonybél – két név, amely éppen ezer évvel ezelőtt kapcsolódott össze a szent ember és a szent hely sajátos dialektikájában. Az Itáliából, majd a magyar királyi udvarból elinduló, európai formátumú tudós és szellemi embert az ország egyik legrejtettebb völgyében megérinti a genius loci, a hely szelleme, majd hét év csendes, magányos élet után tovább folytatja keresését a teljesség felé, de itt hagyja saját lelkének máig kitapintható lenyomatát. Az ember és a hely találkozását ünnepeljük; mi mással tehetnénk, mint találkozásokkal? Zenei korok és műfajok, hivatásos zenészek és amatőr énekesek, olaszok és magyarok, egyházi vezetők és egyszerű szerzetesek, vendégek és helyiek találkozásának lesz színtere a Bakony rejtett, zenével teli völgye szeptember 22. és 24. között. Szeretettel hívunk mindenkit, aki Gellért szellemében szeretne találkozni a hellyel és az itt élőkkel, ide látogatókkal!” – fogalmaz invitálójában Baán Izsák, a Szent Mauríciusz Monostor perjele.

A Gellért-ünnep keretében szeptember 22-én 16 órakor szentmisét celebrál Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, majd 17 órától lesz vesperás. Szeptember 23-án 9 órakor kezdődik a Szent Gellért Emlékkonferencia, 12 órakor az imaóra, 17 órakor a vesperás, amelyen áldást ad I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka. Majd 20.30-tól lesz vigília. Szeptember 24-én 9.30-tól lesz az ünnepi szentmise Szent Gellért tiszteletére, 17 órakor kezdődik a vesperás. A zenei programok keretében szeptember 22-én 18 órakor kezdődik a Solis Consort barokk estje és a Vivaldi-műsor, 23-án szintén 18 órától az Odhecaton Ensemble 15. és 18. századi műveket ad elő. Szeptember 24-én 13 és 15 óra között tartják meg a kórusakadémiát, majd 18 órától három kórus ad közös koncertet a Gellért-emlékév zárásaként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!