Programok

2017.08.25. 21:40

Kiállítások és győzelmek: ilyen volt a nemesvitai falunap

NEMESVITA A múlt hét végi falunapon több kiállítás is nyílt a településen, valamint aranylakodalmát ülő házaspárt köszöntöttek.

Tóth B. Zsuzsa

Az ünnepen a falu főterén adott koncertet a veszprémi MH Légierő Zenekar, amelynek tagjai az ünnepi szentmisén is játszottak. A Nők a Balatonért Egyesület helyi csoportjának tagjai minden évben nagy sikerrel szerepelnek a Zöld fesztiválon, az idén ott, Siófokon kiállított munkáikat a településen élőknek is bemutatták az ünnepi kiállításon. Ezt egészítették ki a falu lakóitól gyűjtött hímzések, horgolások, falvédők, de a fiatal alkotó, Béres Bernadett képeit ugyancsak megcsodálhatta mindenki a kultúrházban. A kiállításokat megnyitva Csali János polgármester István, első magyar királyunk, a keresztény magyar állam megteremtője érdemeit sorolta, majd a helyi értékekről szólva köszönte meg az ügyes kezű asszonyok kézimunkáit, és hogy azokat elvitték és megmutatták mindenkinek. Üdvözölte továbbá a környékre harminc évvel ezelőtt költözött Budai családot, a házaspár a napokban ünnepelte ötvenedik házassági évfordulóját. Ez alkalomból emlékérmet adott át a köszöntötteknek.

Töreky Ferenc, a sportegyesület vezetőségi tagja arról beszélt, hogy a tavaly elkezdett, a múltbéli sportolókról szóló, nagy sikert aratott megemlékezést idén is szerették volna folytatni. Így jött létre a kiállítás. Kérte, hogy akinek hasonló dokumentum áll a rendelkezésére, adja át azt lemásolásra, hogy minél teljesebb legyen a gyűjtemény, meg-őrizhessék az utókor számára az egykori sportolók sikereit. A jelenlegi csapatról szólva elmondta, hogy annak létszáma örvendetes módon folyamatosan bővül, egyre több fiatal érkezik közéjük. A megyei kupában továbbjutottak, a megye III-ba kerültek. A bajnokságot két győzelemmel kezdték, a harmadik helyen állnak. Köszönte ehhez a támogatók segítségét. Az ősszel kezdődik az új sportöltöző építése, amelyhez húszmillió forintos támogatást kaptak, az épület tavaszra elkészülhet. A megnyitón a felajánlásokat és a kiállítás szervezői segítségét virággal is megköszönték, a műsorban a Kinizsi Táncegyüttes közreműködött. A plébánián nyílt tárlaton a szövőszakkör szőtteseivel rukkolt elő, a sportegyesület pedig sporttörténeti kiállítással, valamint Töreky András helytörténeti tárlatot rendezett be. A plébánián kinyitottak az állandó kiállítások miseruhákból és népi használati tárgyakból, Csüllög Júlia festőművész Portrék és tájképek című kiállításával együtt.

A nemesvitai falunapon a településen élő asszonyok kézimunkáikat is bemutatták - Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!