Programok

2017.09.02. 09:51

Tacsi-tali Veszprémben

Szombaton rendezték meg a III. Veszprémi tacskó találkozót a Kolostorok és Kertek rendezvényterületén.

Molnár Sándor

A kellemes környezetben érdekes programok, beauty show és kutyabemutatók, mini kirakodóvásár, valamint vidáman szaladgáló tacsik látványa fogadta az érdeklődőket. Az egyik kutya tulajdonos pólójáról mindenki megismerhette a fajta legfőbb jellemvonásait is, miszerint: a tacskó bátor, mint az oroszlán, ravasz, mint a róka, hosszú, mint a hurka és ugat, mint a dobermann. Bár a felsorolt tulajdonságok mindegyikére nem derült fény, de hogy ügyes, okos és kedves kis kutyusok, azt bebizonyították a nap folyamán.  A tacsi találkozót kis kedvence miatt szervezi már évek óta Csaba Eszter, aki imádja a tacskókat.

– Szuszi miatt találtam ki ezt az egészet. 2014-ben hatvanan voltunk, az volt a nulladik találkozó. 2015-ben az első talira 93-an jöttek el, tavaly pedig már 173-an voltunk. Mostanra nekem is két tacskóm van, Szuszi mellé megérkezett Pajti is. A programok évről-évre egyre komolyabbak. Már állatorvos is van a helyszínen, szépség és ügyességi versenyt és kutyabemutatókat is tartunk. Rengeteg árust ismertem meg az idők folyamán és ők is örömmel vállalták, hogy eljönnek. Elfogadta a felkérésem Porga Gyula polgármester úr is, ő lett a rendezvény fővédnöke, aki majd a díjakat is átadja – meséli a szervező.

Csaba Eszter a tacsi-tali szervezőjé két kutyusával, Pajtival és Szuszival

A Csákány család Tatáról érkezett a találkozóra. Csákány Lászlótól megtudom, hogy a közösségi oldalon látták, hogy létezik ez a találkozó és mivel nekik is tacskó kutyusuk van, úgy döntöttek, hogy eljönnek. A család kis kedvence Dió, a kilenc hónapos tacsi, akiről kiderül, hogy már elég sok kárt okozott a lakásban, de lassan kezdi kinőni a csacskaságait. Már vannak játékai és inkább azokkal foglalkozik és nem a bútorokkal, amiket eddig rágott. Egyébként teljes mértékig családtag, ő a harmadik gyerek a családban. Odi, a 15 hónapos tacskó, aki az engedelmességi vizsgára készül, bemutatót is tartott gazdájával a tacsi találkozón. A kutyaiskolákban már középszinten képzett, és vizsgázott kis kutya engedelmesen reagált gazdája minden mozdulatára a színpadon.

A Csákány család Tatáról érkezett a találkozóra. A közösségi oldalon látták, hogy létezik ez a találkozó, ezért eljöttek Dióval

A szakirodalom azt mondja róla, hogy nagyon makacs és önfejű kutya, de kitartással, és ha egy kicsit makacsabb vagy, mint ő, akkor simán kiképezhető. Szerintem nem a legkönyebben, de szuper dolgokra megtanítható – vélekedik Cseh László, aki Tatabányáról érkezett. A tacsi találkozón jótékonykodtak is a résztvevők és adományokkal segítették a Futrinkásokat. Itt voltak ugyanis a Futrinka utca Kutyavédő és Kutyás Szabadidősport Egyesület képviselői, akik részt vesznek a tacskó fajtamentő programban, amelynek az a lényege, hogy az utcára kerülő kutyusokat átveszik és új, a kutyát megbecsülő, gazdához segítik.

Odi, a 15 hónapos tacskó engedelmesen reagált gazdája minden mozdulatára a színpadon

– Sajnos egyre több ilyen kutyus van. Főleg akkor jelentkezik a probléma, ha meghal az idős gazda és a családnak már nem kell a kutya. Ilyenkor vagy leadják, vagy egyszerűen kidobják az utcára. Mi átvesszük őket, ivartalanítjuk, oltjuk, chipezzük, szívféregre teszteljük, és úgy adjuk új gazdához. Előzetes ellenőrzések után, mert csak olyan helyre kerülhet, ahol családtagként kezelik – tájékoztat Lengyel Mónika a tacskó fajtamentők vezetője. Kiderül az is, hogy sokan segítik az egyesületet, egyre többen fogadnak örökbe, és az örökbefogadók gyakran önkénteskednek is később, és támogatják a fajtamentők munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!