Púder Nélkül

2012.01.12. 17:05

Melegházasságok ezreit érvényteleníthetik

Több ezer Kanadában köttetett melegházasságot nyilváníthat törvénytelenné egy leszbikus pár esetét bemutató kanadai kormányzati jelentés - adta hírül csütörtökön a Global Post amerikai hírportál.

PLT

A kanadai kormány azzal érvelt egy torontói bírósági perben, hogy a Kanadában házasságra lépett meleg párok frigye csak akkor minősülhet jogszerűnek, amennyiben saját államuk is elismeri az azonos neműek házasságát. A szóban forgó, a próbaper kiindulópontjául szolgáló kormányzati jelentés egy leszbikus párt érint, akik 2005-ben házasodtak össze Torontóban, és most el akarnak válni. Az igazságügyi minisztérium ügyvédje ezzel összefüggésben törvénytelennek titulálta a frigyet, mondván, hogy a Floridában, illetve Angliában élő pár hazájában nem kelhetett volna egybe. Az ügyvéd okfejtése szerint a válás lehetetlen, hiszen a pár valójában sosem házasodott össze.
   
A The Globe and Mail hírportál szerint ugyanakkor Stephen Harper kanadai kormányfő később cáfolta, hogy konzervatív kormánya napirendre tűzte volna a kérdést. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy nem áll rendelkezésére megfelelő mennyiségű információ az esettel kapcsolatban, és jelezte, hogy további felvilágosítást fog kérni az ügyben.
   
A harmincas éveik elején járó hölgyek személyazonossága a bíróság határozatának értelmében nem hozható nyilvánosságra, az őket védő, elismert torontói ügyvédként tevékenykedő Martha McCarthy megdöbbentőnek, az emberi méltósággal és az emberi jogokkal ellentétesnek ítélte a kormány hozzáállását. McCarthy korábban meghatározó szerepet játszott abban, hogy 2004-ben legalizálták az azonos neműek házasságát. Azóta mintegy 15 ezer melegházasság köttetett Kanadában, s ebből több mint ötezer külföldiek részvételével.

Forrás: MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!