Púder Nélkül

2012.06.21. 07:57

Nyári logisztika

Már egy gyerek esetében is logisztikát igényel a nyári szünet megoldása, nem hogy négy porontynál... Elekesné Báles Rita épp ennyi gyermeket nevel, így van mit tanulni tőle.

S. Töttő Rita


Ezen a héten már élesben gyakorolhatják a családok, hogyan kell megoldani a gyerek elhelyezését az iskolai, óvodai szünetben. A legtöbb család esetében ez nem könnyű feladat, hisz sok családban végig dolgoznak a szülők vagy épp anyuka egyedül neveli a gyereket, sőt, sok helyen még a nagyszülők is nyugdíjas éveik előtt vannak. Ilyenkor aztán vakarhatják a fejüket, hová is tegyék a gyereket. Ekkor jön jól, ha az ember előre gondolkodott még tavasszal vagy már év elején, amikor például az óvodáskorú gyerekeket nevelőknek el kellett dönteniük, igénylik-e majd a nyáron az ügyeletes óvoda szolgáltatásait. Abban a családban azonban, ahol sem az egyik szülő, sem a nagyszülők, rokonok nem tudnak besegíteni, bizony a gyerek hamar önállóvá válik, hisz nincs más választása – mondja Elekesné Báles Rita, akinek négy gyermeke van, ám mint mondja, ő szerencsés helyzetben van: – Nálunk összesen három hét van, amiről még nem tudom, hogy lesz. Bár ha belegondolok, csak kettő. Vagy egy... – meséli nevetve, hiszen ôk jó elôre kitervelték, ki felügyeli a porontyokat a nyáron. Férje egyik héten délelôttös, másikon délutános, így minden második hét megoldva. A nagyszülôk is bejelentették már, mikor lesznek szabadok, s tudnak vigyázni a gyerekekre. A nagylány, Rita pedig, aki most kezdte a gimnáziumot, szintén szívesen ügyel a kisebbekre, akikre bizony még kell. A legnagyobb fiú, István, hetedikes, ô is meglehetôsen önálló már, az ikrek, Zsigmond és András viszont most kezdték a sulit, és bizony roppant energiákkal rendelkeznek. Amelyet a palotavárosi focipályán szoktak leggyakrabban levezetni osztálytársaikkal együtt. Ők így töltik a nyarat, kivéve, amikor a Bregyó- közi táborban vannak, vagy otthon számítógépeznek, olvasnak, mesét néznek. – Igyekszünk arra nevelni a gyerekeket, hogy önállóan is gondoskodniuk kelljen a saját szórakoztatásukról, így megtanulják, hogyan oldják meg később az életüket. A kisebbeknél más a helyzet. Tapasztalataim szerint az óvodásoknak szánt táborok szinte drágábbak, mint az iskolásoknak szóló – mondja Rita, aki szerint viszont a tinédzsereknek nem kínálnak elég lehetôséget a nyáron. Kevés az ôket megszólító tábor és program, ahol tartalmasan eltölthetik az idejüket. A Széna Egyesületnél, amely a nagycsaládosokat fogja össze, és Rita a vezetôje, lesz ilyen augusztusban, épp azért, hogy az űrt betöltsék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!