Púder Nélkül

2012.10.04. 06:34

Álmunkban is zsírt éget a szervezetünk

Évek óta tudjuk, hogy a sportolás következtében mennyi kalóriát használ el tartalékaiból a szervezetünk, illetve mennyi zsírt éget. A fogyni vágyók örömére az egyik televíziós csatorna tudományos kísérlettel járt a dolog végére.

Napló Online

Szerző: G. Takács Mária

A helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód miatt egyre többen szenvednek súlyfeleslegtől. Ezért aztán az életmódmagazinok egyik központi témája, hogyan szabaduljunk meg a felesleges kilóktól. Megszámlálhatatlan a kínálat a különböző diétákból. Viszont pusztán koplalással nem érhetünk el tartós eredményt. Ahhoz, hogy megőrizzük a kívánt testsúlyt, rendszeresen sportolni kell. Ma már köztudott, hogy a mozgás, a sport a zsírkészletünk fogyasztásával jár.

Hogy ez mennyire igaz, azzal kapcsolatban számos tévhit keletkezett. Korábban a tapasztalt edzők, trénerek többsége is azt hangoztatta, hogy a zsírégetés csak a sportolás kezdetét követő negyven perc után kezdődik el, majd a mozgás befejeztével azonnal leáll. Ez kedvét szegte azoknak, akik nehezen szánják rá magukat a mozgásra, hiszen kevesen vannak, akik akár csak heti egy-két  alkalommal vállalják a többórás testedzést. Néhány éve vált köztudottá, hogy amint mozgásba lendülünk - legyen az akár egy könnyű séta -, szervezetünk néhány perc után elkezdi égetni zsírtartalékait. Ez a szemlélet talán némileg sportolásra, intenzív sétára ösztökélte az idősebbeket és a nehezen mozdulókat is.

A fogyni vágyók örömére az egyik neves ismeretterjesztő tévécsatorna tudományos kísérlettel tisztázta az emberi szervezet mozgás, sportolás közben fellépő zsírégető reakcióit. A kísérleti alanyra olyan elektródákat szereltek, amelyek számítógépre csatlakoztatva pontosan  mérték többek között a szívműködést, a pulzusszámot, a szervezet kalóriafelhasználását. Tehát olyan adatok birtokába kerültek, amikből kiszámítható, hogy a szervezet mennyi energiát használt el a kísérlet során, vagyis milyen zsírégető hatása van a sportnak. Újdonságnak számított a kísérletben, hogy a kutatók ezúttal nemcsak az intenzív sportolás idején, hanem utána még huszonnégy óráig figyelték a kísérleti alany szervezetét.

Döbbenetes eredményre jutottak! Kiderült, hogy a sportoló szervezete a mozgást követő éjszakán, alvás közben is komoly kalóriamennyiséget használt el - tehát zsírt égetett! A mérések szerint a futópadon egy órán keresztül végzett, közepesen intenzív, a pulzusszámot körülbelül 50 százalékkal megemelő futás után - az azonnali mérés szerint - a kísérleti férfi szervezete 190 kalóriát égetett el. Ezt  mind a kutató, mind a sportoló csekélyke csalódással vette tudomásul. Másnap reggel azonban a kutatók megdöbbenésére a műszerek további 490 kalória felhasználását regisztrálták! A tudományos kísérletben egyértelművé vált, hogy a sportolás olyan jótékony folyamatokat indít el a szervezetben, ami még alvás közben is jelentős energiafelhasználással, vagyis zsírégetéssel jár.

 

 

Nagy a szerepük a pluszizmoknak

Hetven-száz kalóriát éget el naponta minden kilogramm pluszizom, amit magunkra pakolunk, még pihenés közben is! Tehát ha a sportolással, testépítéssel növeljük izmaink mennyiségét, akkor is több zsírt tudunk elégetni. Például plusz öt kiló izomnál 350-500 kalória-többlet ég el naponta. Ezzel két-három hetente veszthetünk el egy kiló zsírt. A súlyzós edzések másik hatása, hogy megnöveli az anyagcsere sebességét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!