Púder Nélkül

2014.09.24. 12:45

Minden problémának megvan a maga meséje, mely utat mutathat

Veszprém - A mesék ereje megkérdőjelezhetetlen, mondta dr. Hosszú Andrea meseterapeuta, a LáriFári Alapítvány elnöke.

Kovács Erika

- Gondolom, kedveli a meséket, hiszen alapítványa nem véletlenül viseli a Lárifári nevet.

- Nagy meserajongó vagyok. Amikor csak tehetem, esténként népmeséket olvasok. Lárifári egy kis tündér kócos hajjal, szeplős orrocskával, csibészes mosollyal. Lárifári azért jött el Tündérországból az emberek világába, hogy egy súlyos betegséggel küzdő kisfiú játszópajtása lehessen, így segítve a gyógyulás hosszú folyamatát. Az alapítvány a kis tündér személyben rejlő játékosságot, pajkosságot, a pozitív életszemléletet és segíteni vágyást testesíti meg.

- Sérült gyerekeknek, és fiataloknak szervezett hajózást több alkalommal a Balatonnál. Miért?

- 2012 óta veszek részt karitatív élményvitorlázással egybekötött programok szervezésében. Idén egy hat állomásból álló vitorlásverseny sorozatot szerveztünk a Magyar Vitorlás Szövetséggel együtt. Miért csináljuk? A katartikus élményért. Szeretnénk az érintett gyerekeknek és hozzátartozóiknak egy olyan napot, olyan programot adni, amelynek helyszíne, a kikötő rendhagyó, ahol a szervezők és segítők legfőbb célja a gondoskodás, a lélek simogatása. Társaimmal együtt hisszük azt, hogy ez az élmény és a benne rejlő szerető gondoskodás olyan belső, pozitív erőket szabadít fel a lélekben, melynek segítségével az ember képessé válhat a korlátain felülemelkedni és észrevenni az életében rejlő lehetőségeket.

Dr. Hosszú Adrienn alapítványa többször szervezett balatoni hajózást sérült gyermekeknek (Fotó: Kovács Erika)

- Mivel foglalkozik még az alapítvány?

- Az alapítvány célja a nehéz élethelyzetben lévő gyermekek és hozzátartozóik támogatása élményterápiás programokkal. A csapat legnagyobb vállalkozása az élményvitorlázás sorozat, de télen és tavasszal is szervezünk programokat, Kaposvárott kerekesszékes korcsolyázást, egy különleges kosárlabda programot. A másik irányultságunk kreatív és kézműves foglalkozások szervezése. Mindezek mellé szeretném majd a mesefoglalkozást is rendszeresíteni.

- Milyen okból döntött úgy, hogy jogász végzettséggel meseterapeuta lesz?

- A jogászi pálya a racionalitás, a szabályok sokaságában való eligazodás és a rengeteg papírmunka területe. A népmesék világa, a mesemondás és a mesével való munka viszont látszólag ennek ellentéte: az irracionalitás területe. Az éles különbség csak látszólagos, ugyanis a népmesékben rejlő igazság egy olyan ősi rendhez vezet vissza bennünket, amelyben az ember, a mesehős tökéletes egyensúlyban van, a racionális és irracionális gondolkodás egyensúlyában. Mivel a népmesékben rejlő tanítás időtlen, ezért minden problémának, nehézségnek megvan a maga meséje, mely utat mutathat és segítheti a megoldáshoz vezető utat. A mesék ereje, a bennük rejlő megoldókulcsok számomra megkérdőjelezhetetlenek.

- Beteg kisfiával együtt sikeres harcot vívott. Milyen utat jártak be?

- Kisfiam kétéves korában daganatos betegséggel küzdött. A harc győzelemmel zárult, Peti ma nyolcéves iskolás nagyfiú. A küzdelmes út, melyet együtt jártunk végig, embert próbáló és tanulságos volt. Új világot, új életet kellett építenünk, sokszorosan újjá kellett születnünk. Ennek az útnak a papírra vetett eredménye lett a Lárifári kalandjai a gyerekkórházban című mesekönyv. A könyvet 2011-ben írtam tartósan beteg gyerekeknek és családjuknak. A mese üzenete, szellemisége, kicsi tündérkéje él tovább az alapítványban és terelt engem a meseterápia útjára.

- Mit üzen azoknak, akik hasonló körülmények között élnek?

- Nincsenek véletlenek. Minden, ami velünk történik, okkal történik, tanulnunk kell belőle valami fontosat, hogy ezáltal jobb, magasabb szintű értékrenddel menjünk tovább sorsunk útján. Nagyon fontos része egy ilyen élethelyzetnek az elfogadás, a szeretet és a mélyről fakadó hit ereje. A legsötétebb napokon még mindig ott lapul valami a tarisznyánkban. Valami, amit soha, senki nem vehet el tőlünk. Ez pedig nem más, mint a humor és a játékosság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!