2012.01.23. 10:38
Banános csokoládés tekercs
Íme Frühwirth Edit, zalaegerszegi olvasónk finom desszertje: csokis is, banános is!
A tésztához:
2 dkg liszt
2 dkg csokoládéreszelék
2 evõkanál kakaópor
2 mokkáskanál szódabikarbóna
8 evõkanál porcukor
6 tojás
csipetnyi fahéj
A tepsi kikenéséhez:
vaj vagy sütõmargarin
liszt
A krémhez:
2 banán
1 csomag vaníliás cukor
2 dkg kakaópor
kevés rum
10 dkg porcukor
20 dkg margarin
2 dl tej
2 evõkanál finomliszt
1 tojás
A tésztához a tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát, a csokoládéreszeléket, a kakaóport, a lisztet és a fahéjat. A kemény habbá vert tojásfehérjével lazán összekeverjük, és kivajazott vagy sütőmargarinnal kikent, lisztezett tepsiben, előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20-25 perc alatt kisütjük. Mint a piskótatekercset feltekerjük, így hagyjuk hűlni.
Közben elkészítjük a krémet: a tojást elkeverjük a liszttel, felengedjük a tejjel, és sűrűre főzzük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt tejkrémmel összedolgozzuk. A krém egyik felébe kakaót és rumot teszünk, a másik felébe vaníliás cukrot. A tésztát először a fehér, majd a kakaós krémmel kenjük meg. A két megtisztított banánt a szélére tesszük, és az egészet feltekerjük. Legalább fél napra hűtőbe tesszük, akkor lesz igazán finom, ha már kissé öszszeértek az ízek. Ferdén felszeleteljük, vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk.