Receptek

2016.12.17. 16:38

A tökéletes mézeskalács: mutatjuk, hogy készítse!

Hadnagy Imréné, Bea gyakorlott szakács, szenvedélyesen szeret süteményt sütni. Volt olyan karácsony, amikor 16 féle süteményt sütött és ezek között nem akadt két egyforma, és nem is a legegyszerűbb recepteknek állt neki.

Forgács Ádám

Bea harminc éve tökéletesíti tudását, amióta férjnél van. Tudása alaptárát az édesanyjától kapta, ahogyan ő is annak idején. Vagyis a sütés tudománya és szeretete generációs örökség. Sok jó receptet kapott még édesanyja húgától, Horváthné Évától, aki lakodalmakba is süt.

Bea már októbertől gyűjtögeti a karácsonyi sütemény recepteket és próbálgatja, melyiket állítja elő az ünnepre.

- Karácsonyra töltött káposztát főzök, mert az egyszerű, így bőven marad időn sütni. Ilyenkor két napra eltűnök a konyhában már nagyon várom! Kicsit nagy a felfordulás, de amikor szépen bedobozolva sorakoznak az illatos finomságok, az leírhatatlanul jó érzés! – osztotta meg örömét Bea.

Fotó: Hadnagy Marcell

Ismerősi közül sokan süteményt kapnak ajándékba, a szebbnél-szebb költemények igen népszerűek.

Mi most a mézeskalács ház receptjét osztjuk meg az olvasókkal, ami a díszítésül használt vattán kívül az utolsó morzsáig fogyasztható.

Ez a recept a tökéletes mézeskalács, sütés után rögtön puha és ehető. Ha később esetleg keménnyé válna, fémdobozba zárva ismét megpuhul.

Ha esetleg marad a tésztából, akkor abból kiváló puszedlit lehet csinálni.

Hozzávalók:

a tésztához:

20 dkg méz

10 dkg porcukor

5 dkg vaj vagy margarin

csipet só

2 db tojás

1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék

50 dkg liszt

18 gr sütőpor

A tészta elkészítése:

A mézet a porcukorral,sóval,és a vajjal lassan felmelegítjük,felolvasztjuk,majd keverőtálban hidegre tesszük. A majdnem kihűlt masszába belekeverjük a tojásokat,a mézeskalács-fűszert,a lisztet és a sütőport.Ha ragadna,egy kevés lisztet adhatunk hozzá.

A tésztát - a házikó sémája szerint - kinyújtjuk,kivágjuk (vagy különböző formákkal kiszúrjuk), sütőpapíros tepsiben 175-200 fokon 10-20 perc alatt kisütjük.

Házikó sémája (legjobb előbb papírra lerajzolni,kivágni):

- Alap: 20 cm x 15 cm-es téglalap = 1 db

- Oldalfalak: 16 cm x 7 cm cm-es téglalap = 2 db

- Hátsó és első fal: 12 cm széles, 7 cm magas az oldala, középen a tető magassága 13 cm = 2 db kell belőle. Az elejére kivágunk egy ajtó és egy ablaknyílást

- Tető: 19 cm × 11 cm-es téglalap = 2 db

- Kéménynek készítsünk egy kisebb téglatestet - ha kell méretre faragható.(+vatta a füstnek)

A lapok/házikó összeragasztásához,díszítéséhez az alábbi bevonatot, ún.írókát kell készíteni:

1 tojásfehérjét kb. 20 dkg átszitált porcukorral, 2 csapott evőkanál étkezési keményítővel,1 kávéskanál citromlével (vagy ecettel) simára keverünk,hogy sűrűnfolyós masszát kapjunk.(Szükség esetén ugyanezt a mennyiséget ismét összekeverjük,mert gyorsan megköt)

Ízlés szerint zseléscukorral,gumicukorral,megfestett kókuszreszelékkel vagy bármilyen színes cukorral díszíthetjük fel a házikót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!