SÉTA

2017.06.06. 19:10

Egyetlen nap internet nélkül

AJKA Lassan a lényeg elhomályosodik, az elektronikus kütyük meghódítják a társadalmat, és a különböző alkalmazások, online oldalak olyanná válnak számunkra, mint az oxigén: egy olyan életfeltétellé, melyet nem pótolhat semmi.

Egy kilencedikes irodalomkönyvben található szorgalmi feladat az, hogy egy napig mellőzzük az internetet, és számoljunk be a tapasztalatainkról.

Úgy döntöttem, hogy megpróbálom teljesíteni. A netmentes nap nem volt túl megerőltető, bár néhány alkalommal sokat segített volna a telefonom. Az elmúlt években az internet tulajdonképpen körbehálózta az emberiséget, amit főleg az egyre gyorsabb fejlődésnek köszönhetünk. A kezünkben tartott okostelefonokon az órarendünket vagy a házi feladatainkat böngészhetjük, a testvérünk a távolabb élő rokonokkal video-csetelhet a laptopján, a szüleink a számítógépnél ismerkedhetnek a különféle közösségi oldalakkal, a nagymama pedig okosórája segítségével mérheti a vérnyomását. Kétségtelenül körbe vagyunk hálózva, de vajon mit tehetünk ellene? Egyáltalán tennünk kell ellene?

Nem feltétlenül kell kitörölni az életünkből a különféle elektronikus kütyüket Fotó: Kovács Lilla

Ezzel kapcsolatban számtalan különböző nézőpont alakult ki. Melyik felfogásnak adjunk igazat? Mindkettőnek egy kicsit. Egyrészt az internetes világ rengeteg veszélyt rejteget, ezért minden lépésünket alaposan át kell gondolni.

Olyan, mint egy bolygó, ahol csodálatos az élet, de tele van csapdákkal. Meg kell tanulnunk, hogy hogyan kerülhetjük ki ezeket, és merre sétálhatunk biztonságosan.

Emiatt úgy gondolom, hogy a felnőtteknek figyelniük kellene a kevesebb tapasztalattal rendelkező gyerekekre, illetve idősekre, akik talán nem is tudnak az őket körülvevő veszélyekről. Ez a csodálatos, kisebb csapdákkal teli bolygó egészen addig csak a hasznunkra lehet, ameddig mi magunk nem kezdjük el az ellenségünkké formálni.

Kovács Lilla

Bródy Imre Gimnázium és AMI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!