SÉTA

2017.06.06. 19:10

Peti országosban is a legjobbak közt

TAPOLCA Takács Pétert, a tapolcai Batsányi János Gimnázium és Kollégium 10. A osztályos tanulóját kérdezem a legutóbbi országos verseny eredményeiről.

Több országos megmérettetésen vettél részt nagy sikerrel.

- A Szakmai Középiskolásokért Egyesület által rendezett Magyarok Európában című országos történelmi csapatverseny döntőjében a batsányis csapattal sikerült az első helyen végeznünk. Nem sokkal utána értesített a Miskolci Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara, hogy a filozófia szak által középiskolások számára meghirdetett pályamunkám elnyerte az első díjat. A tanév vége felé lezárult a Hebe Kft. Időutazó országos földrajzversenye, amelyben szintén a dobogó legfelső fokán végeztem. A legutóbbi országos szintű megmérettetésem Tatán, az Eötvös József Gimnázium Itthon otthon vagy! földrajzversenyének döntőjében a bronz-érmet kaptam.

Melyikre volt a legnagyobb kihívás felkészülni?

- A legnagyobb kihívást a legutóbbi tatai döntő jelentette, hiszen ekkorra már kevesebb erőm maradt, illetve nem volt egyszerű a téma sem. Ez a tanév számomra nagyon boldogan telt!

Takács Péter jól zárja a tanévet Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Melyikre vagy a legbüszkébb?

- A miskolci esszépályázatra, hiszen a díj az lett volna, hogy az egyetemen tart-hatok a pályaművemből egy előadást, azonban ez sorozatos megbetegedések miatt elmaradt.

Miért pont ezekre a versenyekre jelentkeztél?

- Érdekel a történelem, ezért indultam a csapatversenyen. Alapjában véve azonban földrajz-biológia beállítottságú vagyok, tehát ennek tudható be a két másik verseny eredménye.

Önállóan készültél fel, vagy volt segítséged is?

- Ezek az eredmények nem lettek volna, ha nincsenek mellettem a segítőim. Elsősorban a gimnáziumi tanáraim segítettek a felkészülésben, Riba Erzsébet, Herczeg-Vecsei Katalin, Parapatics Andrea és Lenner László, de kihagyhatatlan földrajz témában volt tanítóm, Árvai Gábor is. A lélektan is fontos volt, hiszen, édesanyám - akinek a szakterülete volt, amiből írtam az esszémet - odafigyelt arra, hogy ne lezserkedjek, de hálás vagyok az osztályomnak is, mert minden egyes siker után másnap megtapsoltak és gratuláltak.

Nesic Tamara

Batsányi János Gimnázium

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!