SÉTA

2017.06.06. 19:10

Peti országosban is a legjobbak közt

TAPOLCA Takács Pétert, a tapolcai Batsányi János Gimnázium és Kollégium 10. A osztályos tanulóját kérdezem a legutóbbi országos verseny eredményeiről.

Több országos megmérettetésen vettél részt nagy sikerrel.

- A Szakmai Középiskolásokért Egyesület által rendezett Magyarok Európában című országos történelmi csapatverseny döntőjében a batsányis csapattal sikerült az első helyen végeznünk. Nem sokkal utána értesített a Miskolci Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara, hogy a filozófia szak által középiskolások számára meghirdetett pályamunkám elnyerte az első díjat. A tanév vége felé lezárult a Hebe Kft. Időutazó országos földrajzversenye, amelyben szintén a dobogó legfelső fokán végeztem. A legutóbbi országos szintű megmérettetésem Tatán, az Eötvös József Gimnázium Itthon otthon vagy! földrajzversenyének döntőjében a bronz-érmet kaptam.

Melyikre volt a legnagyobb kihívás felkészülni?

- A legnagyobb kihívást a legutóbbi tatai döntő jelentette, hiszen ekkorra már kevesebb erőm maradt, illetve nem volt egyszerű a téma sem. Ez a tanév számomra nagyon boldogan telt!

Takács Péter jól zárja a tanévet Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Melyikre vagy a legbüszkébb?

- A miskolci esszépályázatra, hiszen a díj az lett volna, hogy az egyetemen tart-hatok a pályaművemből egy előadást, azonban ez sorozatos megbetegedések miatt elmaradt.

Miért pont ezekre a versenyekre jelentkeztél?

- Érdekel a történelem, ezért indultam a csapatversenyen. Alapjában véve azonban földrajz-biológia beállítottságú vagyok, tehát ennek tudható be a két másik verseny eredménye.

Önállóan készültél fel, vagy volt segítséged is?

- Ezek az eredmények nem lettek volna, ha nincsenek mellettem a segítőim. Elsősorban a gimnáziumi tanáraim segítettek a felkészülésben, Riba Erzsébet, Herczeg-Vecsei Katalin, Parapatics Andrea és Lenner László, de kihagyhatatlan földrajz témában volt tanítóm, Árvai Gábor is. A lélektan is fontos volt, hiszen, édesanyám - akinek a szakterülete volt, amiből írtam az esszémet - odafigyelt arra, hogy ne lezserkedjek, de hálás vagyok az osztályomnak is, mert minden egyes siker után másnap megtapsoltak és gratuláltak.

Nesic Tamara

Batsányi János Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!