SÉTA

2017.11.09. 10:00

Megmérettettünk még az unióból is

Október elején a Veszprémi Kereskedelmi és Iparkamara épületében rendezték meg a Europe Direct által szervezett versenyt az európai nyelvek napjának tiszteletére.

Nem nyertünk, de szereztünk egy klassz élményt Fotó: Németh Éva

A környék sok iskolája részt vett a versenyen, ami a jelentkezők nagy létszámából is látszott, ugyanis 80 tanulónál több jelentkezett és jött is el a megmérettetésre. Sorszámozott székekben kellett helyet foglalnunk, ám a verseny kezdetéig egy csoportba verődve beszélgetett rajtunk kívül is mindenki. Végül 10 órakor kezdtük a versenyt, ami először az angolosok és németesek számára egyaránt egy nyelvtani tesztet jelentett.

Nem nyertünk, de szereztünk egy klassz élményt Fotó: Németh Éva

Ezután kaptunk egy kevés szünetet, majd jött a második forduló, ahol már az unióról kellett az adott nyelven tesztet kitölteni. Ugyanezen feladatlap másik része volt, hogy az Európai Unió összes nyelve fel volt sorolva, és hozzá kellett kapcsolni, melyik nyelven hogyan mondják, hogy „szeretlek”. Az ismertebb nyelvek is elég fejtörést okoztak, nemhogy megkülönböztetni egymástól az amúgy is közeli rokonságban álló cseh és szlovák nyelvet.

A második forduló utolsó feladatlapja pedig egy magyar nyelvű kvíz volt, ami az európai nyelvekről és azok furcsaságairól szólt. Példának okáért: „Melyik kifejezésből ered az olasz ciao köszönési forma?”, vagy „Melyik nyelvet nem latin ábécével írják az alábbiak közül?”, és még sok furcsaság. A szünetekben elfogyaszthattuk az útravalóinkat, pogácsával és sütemény-nyel is készültek a szervezőink, és kicsit kiszellőztethettük az agyunkat – amire szükség is volt.

Később már oda ültünk vissza, ahová akartunk, hogy végighallgassunk egy elő-adást az unió tolmácsmun- káiról egy volt tolmács elő- adásában. Vicces és szórakoztató előadás volt, kiderült, hogy hiába kemény szakma, vannak olyan meglepetések, amelyek nem kis mosolyt tudnak az adott ember arcára varázsolni.

Nekem személyes pluszt jelentett, hogy egyedül én tudtam az összegyűlt sokaságból, hogy mik voltak az unió eredeti alapnyelvei. Majd következett az eredményhirdetés. Sajnos nem hoztunk haza semmit, de legalább egy élménnyel gazdagodtunk. A nap megkoronázásaként sikerült még eljutnunk egy gyorsétterembe, és beváltanunk Németh Éva tanárnőnknek tett ígéretünket, hogy elérjük a legkorábbi hazafelé tartó buszt.

Molnár András

Közgazdasági iskola

Címkék#SÉTA#diák

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!