Sport

2009.12.03. 16:01

A Mikulás rali az év legnagyobb versenye

Veszprém - A rali túra utánpótlás bajnokság egyik futama volt tizenkét esztendővel ezelőtt. Aztán önállósodott és ma már ott tartanak a szervezők, hogy a példájukat külföldön is követik, például Csehországban.

Novothny Ottó

Az Eurofortis Mikulás rali a tizenharmadik lesz a sorban, ami szokatlan szám ebben a sportágban. Például ilyen rajtszámú autót soha nem láthat a publikum, mert babonás okokból nem adják ki a rendezők. Ezúttal is így lesz, noha valószínűleg minden résztvevőn akaratlanul is ott fog virítani a 13-as szám: a verseny logóját ugyanis lehetetlen volt elkészíteni nélküle.

- Kellemes és egyedi hangulatú buliverseny - fogalmazta meg a Mikulás rali mottóját Lakatos Róbert a rendezvény főszervezője. - Ami rendkívüli érdekesség: jövőre a WRC-k és az A8-asok már nem lehetnek ott a hivatalos bajnoki mezőnyben, így itt lesznek láthatóak utoljára. Persze az sem kizárt, hogy a 2010-es Mikulás ralin is repesztenek majd, hiszen mi nem tiltjuk ki őket.

- A gazdasági válság a nevezési listán is látszik.

- Így igaz, a korábbi kettőszáznál is több autóval szemben idén százhatvan nevezett. Ez persze még mindig egyedülálló létszám, a legnépesebb mezőny. Három területen, hat gyorsasági várja a résztvevőket, ötvenhat kilométer az összhossz. Öskü, Jutaspuszta és Litér lesz a helyszín. A hagyományoknak megfelelően a lőtéri terület az, ahol szívesen látjuk a nézőket. Ott kényelmes parkolás várja az érdeklődőket és könnyen megközelíthető a terep.

- Hatalmas vonzerő, hogy az utcai menő összehasonlíthatja tudását a profival.

- Ez így igaz, hiszen bármilyen, a biztonsági előírásoknak megfelelő autóval rajthoz lehet állni. Navigátorok ülnek a pilóta ülésbe, a támogatók képviselőit autóztatják és teljesen amatőrök is próbára tehetik tudásukat. Az egyre népszerűbb amatőr ralivetélkedők pilótái is általában eljönnek hozzánk. Mindez együtt ad különleges hangulatot a versenynek. Miközben tehát önfeledt autózás zajlik, az nagyon is komoly szervezettségel történik. Mi nem engedünk a biztonságból és a rendezés színvonalából.

- Külföldön is híre ment már a Mikulás ralinak.

- Az idén cseh, osztrák, szlovák és román gépek is rajthoz állnak. Ugyanakkor más szempontból például Csehországban rendeztek hasonló Mikulás kupát, aminek ötletét tőlünk vették. Összességében nálunk bárki beleszagolhat a profi légkörbe, egy komoly verseny hangulatába.

- Szerettem volna megkapni a tizenhármas rajtszámot, de nem adták ki a szervezők - panaszolta Varga Attila a sok rajthoz álló Veszprém megyei pilóták egyike. - Érdekes tétje lesz a rendezvénynek számomra, hiszen a Mikulás ralin mindig a lányom navigál mellettem. Most viszont az a fiatalember, akitől bérlem az autót, szintén rajthoz áll és kijelentette: amelyikőnk az idén jobban megy, jövőre annak segít a lányom. Így tehát izgalmas lesz ez a futam, ami egyébként minden év remek lezárása.

A rendezőség kéri az érdeklődőket, hogy csak a kijelölt területeken nézzék a Eurofortis-Mikulás ralit, miközben az említett helyeken kizárólag gyalogosan mozogjanak. Ugyancsak elvárás, hogy motoros járművel a nyomvonalak mellett ne közlekedjenek, és a rendezvény területén ne szemeteljenek, ahogy a tábortűzgyújtás és a kempingezés egyaránt tilos. Kérik a nézőket, hogy óvják a természetet, ezen keresztül a rali sportot, mert csak így van esély arra, hogy az autóversenyek még igénybe vehessék ezeket a területeket!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!