Sport

2010.11.30. 15:18

Pogány Tamás huszonnégy órás EB-re készül

Veszprém - Olyan meghatározó és felejthetetlen élmény volt megnyerni a huszonnégy órás hegyikerékpáros egyéni magyar bajnokságot, hogy úgy gondolja, ehhez hasonlót átélni már nem lehet, ezért az idén inkább csapatban indult. Természetesen ott is nyert. Pogány Tamás, a VKE-Nelson Farády Kerékpár mountain-osa pedig már az Európa-bajnokságra koncentrál.

B. Virág Rita

Pogány Tamás eredményes évet zárt, azonban nem teljesen elégedett.
- Jól indult az idény, hiszen még áprilisban Lesencetomajon a Kürtös Kupán az olimpiai cross country versenyen harmadik lettem, aztán Tihanyban a hagyományos országúti viadalon hetedik, azonban a Balaton Bike Festen nem sok sikerélmény jutott. Vezető helyről estem ki technikai hiba miatt. Finoman fogalmazok, ha azt mondom, nagyon ideges voltam - kezdte Pogány Tamás.

Pedig egyébként idegességet feltételezni róla badarság, Veszprém egyik legjobb spinning edzőjét ugyanis leginkább a külső szemlélő a megtestesült nyugalomként jellemezhetné.
A hegyikerékpárosoknak kiírt Top Maraton sorozaton szerencsére már semmi oka nem volt arra, hogy bármin is felhúzza magát. A négy állomásos rendezvény első helyszínenén, Szilvásváradon Master 1 kategóriában, középtávon a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Ezt követően a júliusi Uniqa Maraton Visegrádon negyedik helyen ért célba.

Következett augusztus elején a X. Sintesi Bükk Maraton, ahol alig csúszott le a dobogóról és újra negyedik helyezést ért el. A IX. Mátra Maratonon viszont újfent a dobogó legalsó foka jutott neki. A két negyedik hellyel, valamint a két bronzéremmel a Master 1 kategóriában összesítésben a második helyet érdemelte ki.

Az eredménysor azonban még nem teljes, hiszen részt vett a nagyatádi vasember viadalon is, valamint a 24 órás hegyikerékpáros bajnokságon is. Mindkét helyen csapatban nevezett. Előbbit Felföldi Viktóriával és Tóth Andrással közösen teljesítette. A trió hölgy tagja úszott (3,8 kilométer), Tóth András kerékpározott (180 kilométer), míg a Poginak becézett bringás ezúttal maratoni futáson bizonyított (42,195 kilométer). Végül ötödikként zárt a hármas.



A 24 órás bajnokságot Bokros Manasséval, Pataki Gáborral, Gedei Ildikóval, Dolezsai Balázzsal és Márkus Jánossal tekerte le, és természetesen bajnoki címet szereztek.
- Tavaly egyéniben tudtam nyerni. Az olyan meghatározó pozitív élmény volt, amit szerintem nem lehet minden évben megismételni, netán felülírni. Ezért döntöttem úgy, hogy csapatban próbálok szerencsét. Jövőre Ausztriában rendezik meg a 24 órás Európa-bajnokságot, ott szeretnék részt venni - mesélte.

Tamás félve mondta, hogy információi szerint az egyéniben elért tavalyi eredménye akár a legjobbak közé is elég lehet a kontinens vetélkedőn. Persze addig még rengeteg munka várja.
Hozzátette, neki nem az újabb érmek, kupák a legfontosabbak, önmagát szeretné legyőzni. Akkor elégedett saját teljesítményével, ha úgy ér célba, hogy tudja, egy méterrel sem képes többet tekerni, mert mindent kiadott magából. Az, hogy ez sok esetben érmeket, kupákat jelent, az már csak hab a tortán.



A 33 esztendős, veszprémi Pogány Tamás rendszerint középtávú versenyeken indul, ami helyszíntől függően 50-99 kilométeres távot jelent. A Master 1 kategória a harminc fölötti versenyzőket tömörítő korcsoport, ahol sokak szerint gyakorta erősebb mezőny gyűlik össze, mint a felnőtteknél.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!