Sport

2011.02.28. 12:57

Szabadidősport - Nem adják fel

Bakonybél - A bakonyi településen tartotta éves tanácskozását a Magyar Szabadidősport Szövetség. Az eseményen előadást tartott Czene Attila is.

Novothny Ottó

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára azonnal a közepébe vágott és a jól ismert adattal sokkolt: a magyar lakosság 49.7 százaléka egyáltalán nem mozog. Majd kijelentette: a tömegsport nem azért az, mert egyszerre háromezren csinálnak valamit, hanem attól, hogy heti rendszerességgel sokan sportolnak.

A sportvezető megemlítette, hogy 2007-ben ugyan ötpárti egyezséggel megszületett a sportkoncepció, de ezt át kell írni. Megígérte, hogy 2012 január 1-jére készen lesz az új változat, amelyben a szabadidősport kellő hangsúlyt fog kapni.

- Ha valaki nem tudná, elmondom - tette hozzá Czene Attila -, hogy a finnek évente 130 millió eurót költhetnek a lottó pénzből sportra. Vannak tehát teendőink - jelentette ki derültséget okozva a teremben, majd komolyra váltott:  Az ma már teljesen világos, hogy a látványsportágakkal kapcsolatos társasági törvényből mindent ki kell hagyni, ami versenyhelyzetet teremt. Tehát ez a fajta támogatás kizárólag utánpótlásra, oktatásra, egészségügyre, mindennapos testnevelésre, sportlétesítmény fejlesztésre lesz majd fordítható. Rengeteg dolgunk van, de arra már a társszervek is rájöttek, hogy mi sportolók soha nem adjuk fel! - zárta ezt a gondolatot az államtitkár.

Fontos a finanszírozási háttér megteremtése - folytatta az olimpiai bajnok úszó. - A szakszövetségek működési támogatását minimalizálni kell, miközben a sportra fordított pénz összegét növelni. Kiderült: ha tíz százalékkal csökken az inaktív lakosság száma, az közel két milliárd forint megtakarítást jelent az egészségügyben.

A mindennapos testneveléssel kapcsolatban elmondta: szeretnék elindítani, most úgy készülnek, hogy szeptemberben indul a következő tanév, addig kell valamit tenni.

Végül, a várható pályázati pénzek közül említett meg néhányat. Lesz régiónként nyolc milliárd forint tornaterem építésre, illetve ehhez kapcsolódik 1.150 milliárd a felújításokra.

Kilencven millió jut a gurndsportágakra, ötven a fogyatékkal élők szabadidősportjára, húsz millió a munkahelyi sporteseményekre és öt a 10 ezer lépés programra.

Kiemelt feladat a források központosítása, illetve azt tudjuk, hogy a magyar szakemberek agyi kapacitása óriási, olyan, amire büszkék lehetünk. Úgy kell őket támogatni, hogy lehessen őket támogatni - zárta mondanivalóját Czene Attila.

 

Bezárják a fűzfői Balaton uszodát?

A tanácskozás előtt megszólítottam Czene Attilát, elmondtam neki, hogy hetek óta várom Vígh László (Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet igazgatója) telefonos visszahívását, akitől a Balaton Általános Olimpiai Központ vezetői helyére kiírt pályázat eredményéről szerettem volna érdeklődni. (Erős József eltávolítását követően 21-en jelentkeztek, de a januári határidő régen lejárt, mégsincs új vezető.) Az államtitkár szerint azért nem hívott vissza Vígh úr, mert nem tudja a választ. "Mi lehet a jövője az évente százhúszmilliós hiányt termelő uszodának?" - kérdezett vissza a sportvezető. "Fogalmam sincs" - feleltem. "Azt nem lehet kijelenteni, hogy bezár, de eléggé egyértelmű a felelet" - jelentette ki sejtelmes mosollyal. "Navracsics úr rendszeresen használja a létesítményt, vele egyeztetett?", szegeztem neki. "Ha kapunk tőle százhúszmilliót, akkor nyitva tartjuk", replikázott Czene Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!