Sport

2011.05.02. 19:13

Hárman is szinten belül

Címkék#VEDAC

Veszprém, Budapest - A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) számára a dobókról és a hosszútávfutókról szólt az elmúlt hétvége, akik két fontos eseményen bizonyíthattak.

B. Virág Rita

A VEDAC hagyományos évadnyitó dobóversenye a házigazda szempontjából remek sikerrel zárult, hiszen három atléta is A szintet dobott a következő világversenyre, míg ketten B szintig jutottak.

Ugyan előzetesen ígéretet tett Pars Krisztián olimpiai ezüstérmes kalapácsvető a részvételre, azonban az utolsó pillanatban lemondta a szereplést, miután Németh Kristóffal a héten Japánba utazik egy fontos versenyre. A mezőny erősségére azonban így sem lehetett panasz, hiszen Békéscsabáról, Szombathelyről és Veszprémből is a legjobbak neveztek.

A férfi kalapácsvetés abszolút versenyét a VEDAC-os junior világbajnoki ezüstérmes, Hudi Ákos nyerte 71,82 méterrel. Eredményével nemcsak az utánpótlásnál, hanem a felnőtteknél is a legjobb volt, és ezzel szintet teljesített az utánpótlás Európa-bajnokságra. Az utánpótlás korosztályban a veszprémi Pannon Egyetem hallgatója, de a Békéscsaba színeiben induló Petrovszki Tibor a második lett 67,51 méterrel.

A junioroknál az ifjúsági olimpián bronzérmet nyert Töreky Balázs volt a legjobb, aki a hat kilogrammos szerrel 68,91 méterig jutott. Teljesítményével kvalifikálta magát a junior Európa-bajnokságra. Mögötte másodikként végzett Árvai Krisztián (67,14), teljesítménye egyelőre B szintet jelent a junior Eb-re.

Az ifiknél, ők ötkilós kalapáccsal dobnak, Pásztor Bence eredménye kiemelkedő, aki toronymagasan nyerte a korosztálya versenyét. 77,83 méteres dobásával ugyancsak kvótát szerzett, Zentai Tibor tanítványa az ifivébén indulhat.

Diszkoszvetésben három érem jutott a VEDAC-nak: a felnőtteknél Páli Viktor a dobogó második fokára állhatott fel 47,75 méterrel, a junioroknál Rádli Marcell 40,72 méterrel nyert, az ifiknél pedig Pásztor Bence 45,22 méterrel.

Súlylökésben Páli Viktor szintén második lett (16,86).

A nőknél három arany és egy ezüst volt a termés. A szenior kategóriában a világbajnok Benes Magdolna 38,75 méterrel, a felnőtteknél Lévai Dóra 59,85 méterrel, a junioroknál Fertig Fruzsina 58,68 méterrel győzött. Utóbbi ezzel B szintes az utánpótlás Európa-bajnokságon. Molnár Boglárka 48,95 méterrel második helyen végzett.

A 10 ezer méteres országos bajnokságot Budapesten a Vasas-pályán bonyolították le. A felnőtt férfi futam elképesztő izgalmakat hozott, Bene Barnabás és a veszprémi Minczér Albert hajráversenyt vívott, ahol utóbbi végül a második helyet szerezte meg, 29:10,74 perces időeredménnyel. Mindkét atléta egyéni csúcsot ért el, ami a szabadtéri szezonra előretekintve mindenképpen biztató.

- Az utolsó négy kilométernél azt éreztem, hogy Barna már nem olyan erős. Igyekeztem megnyomni az utolsó köröket, de végül nem tudtam leszakítani, és a hajrában egy-két méterrel megelőzött. Tizenöt másodpercet javítottam az egyéni csúcsomon, elégedett vagyok - nyilatkozta a verseny után az ezüstérmes.

Ki kell még emelni Kállay Dánielt, aki az utánpótlás kategóriában második helyet érdemelt ki, míg a felnőtteknél ötödik lett, ideje: 30:47,18.

A junioroknál Szalai Benjámin országos bajnoki címnek örülhetett (31:50,47).

A VEDAC-nak még egy érem jutott, a felnőtt nők mezőnyében Kovács Zsófia Fanni 35:25,87-es eredménnyel a dobogó legalsó fokára állhatott fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!