Sport

2011.07.03. 07:53

Versenylázban Balatonfüreden - Hétfőn startol a katamarán világbajnokság

Szujó Zoltán műsorvezető a száguldást, Schell Judit színésznő az erővel párosuló szépséget, Franck Cammas világhírű vitorlázó pedig a szabadságot és a lendületet biztosító sportágakért rajong. Nem véletlen, hogy hárman együtt népszerűsítik a hétfőn rajtoló Groupama Garancia F18 katamarán világbajnokságot Balatonfüreden.

Matolcsi Renáta

- Jó, hogy nem sós a víz, így legalább nem csípi a szemet – mondta egy borulást látva Franck Cammas, aki jól ismeri az ilyen helyzeteket, hiszen földkerülő világbajnokként többször volt már hasonló helyzetben. Mint mondta, örömmel találkozik korábbi versenytársaival, és az utánpótlással, s biztos benne, hogy a magyar tenger kiváló terepe lesz a július 8-ig zajló világbajnokságnak.

- Hogyan is lehetnék az esemény egyik arca, anélkül, hogy kipróbálnám ezt a rettentően érdekes sportot?– vette át a szót Schell Judit színésznő.  - Szerencsére Szujó Zolival, a világbajnokság másik nagykövetével együtt megkaptuk a lehetőséget, s a legesélyesebb magyar indulókkal száguldhattunk. Zoli nevében is mondhatom, mindkettőnket azonnal rabul ejtett a katamaránozás.

Judit magabiztos trapézolása és bátorsága annál is inkább tiszteletre méltó, mivel volt idő, amikor viszonya a magyar tengerrel nem volt éppen felhőtlennek mondható.

- Kilencévesen Révfülöpön nyaraltunk a családdal. Míg a többiek úszkáltak vagy a parton pihentek, én szörf „tudásomat” csiszolgattam – emlékezett a színésznő. Ám a kedves családi idill a hirtelen feltámadó északi szél miatt Judit számára borzongatóan rossz élménybe fordult.

- Tényleg egy pillanat alatt támadt az erős szél, s a saját bőrömön tapasztalhattam meg a Balaton hirtelen változó hangulatát. Azt vettem észre, hogy egyre messzebb sodródom a parttól, be a tó közepe felé. Szerencsére anyukámat akkor sem hagyta cserben lélekjelenléte, azonnal a segítségemre sietett és kimentett a vízből.

A világbajnokság versenyzői és összeszerelt katamaránjaik már szombaton birtokukba vették a partot, s csak arra vártak, hogy a versenybírák szigorú mérlegelését követően végre elfoglalják helyüket természetes közegükben. A szervezők elmondták, a Groupama Garancia F18 katamarán világbajnokság eseményei a terveknek megfelelően zajlanak, és a résztvevők nagyszerű hangulatban várják, hogy hétfő reggel eldördüljön a rajtpisztoly. Közel 180 hajó áll majd rajthoz, köztük körülbelül 20 magyar egység. A füredi mólótól hétfőtől péntekig délelőttönként várhatóan nézőhajók indulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!