Sport

2013.04.15. 13:47

Hidasi Ferenc ma hetvenesztendős

Negyvenhárom esztendővel ezelőtt az úrkúti iskola testnevelője furcsa ötlettel állt elő: a tornaterem és pálya nélküli intézményben kézilabdát (is) kezdett tanítani.

Novothny Ottó

Másfél esztendővel később a település csapata országos úttörő-olimpiát nyert.

Később Hidasi Ferenc (az ő pályája kezdődött Úrkúton) a felnőttek kispadján is próbára tette magát, de rájött, hogy számára a sport értelmét a gyerekek adják, következetes, de szeretetteljes nevelésük okozza a legnagyobb örömet.

A veszprémi Báthory iskolában fiúkkal kezdett el foglalkozni, huszonhét év alatt több válogatottat is nevelt (Perger Zsolt, Kalocsay Attila, Bene Tamás, Kubasi Rudolf, Béres László), miközben kilenc alkalommal állhattak fel csapatai a diákolimpiák dobogóinak legmagasabb fokára.

Legidősebb tanítványai ma közel hatvanesztendősek, míg a legfiatalabbak tizenkét évesek.

Természetesen nyugdíjaséveiben sem pihen. Alsóörsön kézilabda utánpótlás-központot alapított társaival, ahol azóta is folyamatosan képezi a jobbnál jobb játékosokat, akikkel közösen sikerek sokaságát gyűjtötte össze. Nemcsak szeretett sportágában, hanem atlétikában is.

Felesége (akit korán elveszített) is első osztályú kézilabdázó volt, három lánya közül az egyik idegenlégiós Németországban. Hidasi Ferenc ma hetvenesztendős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!