Sport

2013.04.04. 19:15

A magyar válogatott a világ egyik legjobb együttesét fektette két vállra

A magyar férfi kézilabda-válogatott nagy csatában legyőzte Horvátországot és ezzel kivívta a jogot a jövő évi Európa-bajnokságon való részvételre.

Horváth Gábor

Magyaro._Horváto. 20:18 (8:7)

Veszprém Aréna, 5000 néző. V.: Abrahamsen, Kristiansen (norvégok). Magyarország: MIKLER - Harsányi 1, Zubai, Nagy L., Schuch, ILYÉS 3, Törő 1. Csere: CSÁSZÁR 6 (1), Vadkerti 1, NAGY K. 5, Mocsai T. 2, Szöllősi, Ancsin, Szalafai 1. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.

Horvátország: ALILOVIC - Horvat 4, Kopljar 2, Lackovic, Vori 3, Duvnjak 1, Nincevic 3. Csere: Vukovic, Gojun, Bicanic 1, BUNTIC 4 (2), Musa.
Szövetségi kapitány: Slavko Goluza.
Kiállítások: 10, illetve 4 perc.
Hétméteresek: 2/1, ill. 5/2.

A világ egyik legerősebb alakulatát fogadta a Veszprém Arénában a magyar válogatott. A horvátok az előző világ- és Európa-bajnokságon, valamint olimpián egyaránt bronzérmet szereztek. A magyar csapat csaknem öt éve, legutóbb 2008-ban tudta legyőzni déli szomszédját, ez épp a bakonyi megyeszékhelyen történt. Remek hangulatban, telt ház előtt rajtolt a találkozó.

A sérülés után visszatérő Ilyés Ferenc jó egyéni teljesítményt nyújtott és kivette a részét a horvátok elleni fantasztikus győzelemből (Fotó: Orosz Péter)


A magyaroknál három veszprémi játékos, Nagy László, Császár Gábor és Schuch Timuzsin kapott szerepet, a horvátok kapuját a szintén MKB-s Mirko Alilovic védte. A hazaiak első gólját a sérülése után visszatérő Ilyés Ferenc szerezte, az átlövő szép mozdulattal avatta fel a vendégkaput. A következő magyar találatra sokat kellett várni, Császár a nyolcadik percben egyenlített, 2:2. Mindkét oldalon rengeteg volt a kihagyott helyzet és a technikai hiba.

 



A védekezések jól működtek, a kapusok nem különben. Miklernek is köszönhetően 3:2 arányban nemzeti csapatunk vette át a vezetést, egészen a 14. percig ez állt az eredményjelzőn. Ilyés és Kopljar törte meg a hosszú gólcsendet. A 19. percben Bicanic egyenlített, majd nem sokkal később megint a horvátoknál volt az előny (5:6), de nem sokáig. Császár vezetésével fordítottunk, miközben a fantasztikus formában lévő Mikler Horvat második hetesét is megfogta.



A második félidő három szélsőgóllal kezdődött.  Az első magyar találatra majdnem kilenc percet kellett várni. A 43. percben aztán sikerült egyenlítenünk (11:11), majd miután Mikler a harmadik büntetőt is hárította Nagy Kornél révén a vezetést is átvettük. A küzdelem egyre inkább élesedett, a játékosok nem kímélték egymást. A félidőt gyengén kezdő hazai alakulat egyre jobban kézilabdázott, míg a vendégek nem igazán találták a ritmust.

A két csapat sokáig fej-fej mellett halad, hullámzó volt a játék (52. perc: 15:14, 54. perc: 15:16), a hajrában viszont a magyar gárda ellenfele fölé nőtt. Nagy Kornél remekelt és a mérkőzés stílusosan az átlövő fantasztikus találatával végződött. A két csapat szombaton Horvátországban találkozik egymással.





Nem volt kérdés a továbbjutók kiléte

A 2014-es dániai Európa-bajnokság selejtezőjének négyes számú csoportjában két fordulót követően a Mocsai Lajos vezette alakulat állt az élen. A horvát gárda szintén négy ponttal a második helyen tanyázott, rosszabb gólkülönbséggel. Az összecsapásnak kiemelkedő tétje nem volt, hiszen a négyesből két csapat jut tovább és a sem a szlovákok, sem a lettek nem számítanak igazán veszélyes vetélytársnak (előbbi nulla, utóbbi két pontot gyűjtött három forduló alatt).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!