Sport

2013.06.04. 12:05

Az időjárás tizedelte a nemzetközi elit futam versenyzőit a Bikemag Eplény Kupán!

Az időjárás viszontagságos elemeivel és a szlovákiából, szlovéniából és izraelből érkező versenyzőkkel is meg kellett küzdeni a mountain bike-osainknak

A Veszprémi KE-Nelson által szervezett verseny új helyszínként kapcsolódott be a hazai cross country magyar kupafutamok sorába.
A Beurer, a BikeStore24 és a Nelson Bike szponzorációjával megvalósult verseny több, mint 180 fővel rajtolt el a borongós júniusi napon. Az idei évet jellemző hűvös, csapadékos időjárás egész héten sakkban tartotta a rendezvényt, de szerencsére péntek délutántól egészen vasárnap délutánig a bakonyi helyszín mellé szegődött a szerencse.

A szombati pályabejárás alkalmával még enyhén ragadós pályával ismerkedhettek a versenyzők, de ez a nap végére szinte teljesen felszáradt.

A vasárnap a népesnek mondható 37 fős amatőrök futamával indult, ahol a felnőtt korú, a rendező csapat színeiben versenyző Márkus János volt a leggyorsabb. Az Amatőr Masterben Selmeczi Tibor (Femat-ZKSE), az Amatőr Juniorban pedig Takács Balázs (VKE-Nelson) volt a leggyorsabb.

A második rajt a gyerekeké volt. A legkisebbek maroknyi mezőnye a parkoló körül kialakított körön teljesítette a kiírt penzumot. A nagyobbak – U11, U13, U15 – már az Amatőrök által is használt, 2,1 kilométeres pályán versenyezhettek.
A 12 órás rajtban indulók élvezhették utoljára a száraz eplényi pályát. A délben rajtoló U15, U17 és Másodosztály női kategóriáknak már a hosszabb, a sípálya tetejét is érintő, körönként mintegy 180 méteres szintkülönbséggel kellő kihívást jelentő pályán versenyezhettek.

Az egyik leglátványosabb futam a negyedik futam volt, ahol a Másodosztály férfiak mellett a Master 1, 2 és 3-asok is a földet karcoló felhők alatt rajtoltak. Ők nem sokat gyönyörködhettek a hegycsúcsról eléjük táruló panorámában, mivel a szakadó esőben leginkább a felfelé és lefelé is csúszós pályával voltak elfoglalva.

A legizgalmasabb futamnak az eliteké ígérkezett, mivel itt négy nemzet versenyzői készültek összemérni erejüket, technikásságukat és kitartásukat a sáros körülmények közt. A rajtvonalnál világkupákra járó szlovákok, szlovének és izraeliek sorakoztak fel, ahol még egy beszorult lánc miatti hajtókar le és felszerelés is belefért Miha Halzernek (Energijateam.com).

A futamot több körön keresztül vezette az izraeli Haimy Shlomi (Focus XC Team), de sajnos az elit futam indulóinak többsége kiállni kényszerült a száradó ragadós sár miatt. A férfiak közül végül csak négyen teljesítették a távot. Az eredményhirdetésen a szlovén Korošec Rok és csapattársa Ferenčak Urban (Calcit Bike Team-GT) állhattak a dobogó első két fokára, valamint első magyarként Szalontay Bence (Merida Maraton Team CST) vehette át a pénzdíjakat Fiskál Jánostól, Eplény község polgármesterétől.

A versennyel párhuzamosan egész napos kiállítás, a Beurer Egészségsátorban egészségügyi szűrések és kerékpártesztelés várta a kilátogatókat. A közel 100 tesztelésre regisztrált érdeklődő mintegy 30 különböző kerékpárt próbálhatott ki az erdőben kijelölt izgalmas nyomvonalon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!