Sport

2013.06.23. 14:25

Önbecsülés és alázat

Negyven esztendővel ezelőtt iskolai sportszakkörrel tette be a lábát Ajkára a judo sportág. Az alapító Fazakas Tamás remek gálát szervezett az eddig történtek felidézésére.

Novothny Ottó

Szokatlan helyszínen, az ajkai művelődési ház nagyszínpadán léptek fel a judo sportág elmúlt negyven esztendejének szereplői. A meghívottak közül tizenhárman jöttek el és egykori edzők, nemzetközi szinten teljesítő tanítványok hallgatták az alapító Fazakas Tamás köszöntő szavait. Az egykori társak emléklapot és plakettet is kaptak, amely segít majd felidézni a közösen töltött időszakot. Ezt követte a lélekharang megkongatását, miközben azoknak a nevét olvasták fel, akik korábban kisebb-nagyobb szereplői voltak az ajkai judo klubnak, de időközben elhunytak.

Fazakas Tamás a sportág alapító szavait idézte ezután: az életben nincs fontosabb dolog, mint mások tanítása. Ha méltó személyt tanítunk, akkor az sok más személyre is kihat. Örömmel vették a családias hangulatú esemény résztvevői, hogy az önkormányzat segítségével hatvan darab tatamit vásárolhatott a klub, amely a biztonságos edzéskörülményeket teremti meg a jövőben.

A kultúrműsorban olyanok léptek fel, akik egykor ajkai színekben a judo versenyeken is kimagaslóan teljesítettek. A vastapsnak köszönhetően ismételnie kellett a társastánc párnak (Tanai Gerda, Csordás Jenő), az énekesnek (Göncz Renáta), de az ökölvívó bemutató (Hári Zsolt, Jánoshegyi Ádám) is hatalmas sikert aratott.

 

Ezúttal a tatami helyett a színpadon jutott szerep azoknak, akik az elmúlt 40 évben az ajkai judo klubban bármilyen szerepet vállaltak (Fotó: Penovác Károly)


Nem beszélve az óvódások cselgáncsos előadására, ahol a szülőket idősebb judokák helyettesítették, szintén sok mosolyt csalva az arcokra. Az általános és középiskolások ennél is komolyabb és szakszerűbb bemutatóját, Czigler Csaba eszközös és anélküli önvédelmi gyakorlatai követték.

 



Takács Attila (a megyei szövetség elnöke, 4 danosmester) pedig a judo tizenöt alapdobását mutatta be, dörgő taps kíséretében. Technikai elemeket vonultattak fel Kovács Kitti, Tobak Rebeka, Szőke Alpár és Fazakas, hogy végül a zirci Vincze Judo Klub ajándéka is a színpadra érkezzen: a csodaszép tortát hamar elfogyasztották a gyerekek. Az ünnepi gála remek hangulatú beszélgetésekkel, a közös múlt felidézésével fejeződött be.


Önbecsülés, alázat és önzetlenség

Fazakas Tamás hat danos klubalapító mester elmondta, hogy ő testnevelőként mindig is arra törekedett, hogy a judoban rejlő nevelési lehetőségeket alkalmazza úgy, hogy mások kultúrájának megismerésén keresztül, saját gyermekeinket tehessük gazdagabbá. A türelem, edzés, remény hármas jelszó pedig azt jelenti, hogy munka nélkül nincs eredmény és a kudarcok után is menni kell tovább, a vereségekből leszűrt tapasztalatokkal felvértezve kell a következő harcokat sikeresen megvívni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!