Sport

2013.06.27. 10:01

Óvári Mariann világcsúccsal nyerte meg az Eb-t

A csúcson abbahagyta, majd hét év szünet után a csúcsra tért vissza Óvári Mariann fekvenyomó. A pápai sportolónő világcsúccsal érdemelte ki az aranyérmet a legutóbbi, Szlovákiában megrendezett fekvenyomó Európa-bajnokságon.

Polgár Tibor

A 82,5 kilogrammos kategóriában versenyző Óvári Mariann már a kontinensviadalon való indulásra feljogosító kvalifikációs versenyen megdöntötte az aktuális világcsúcsot 122,5 kilós teljesítményével. Nem mellékesen ez a siker magyar bajnoki címet is jelentett a pápai erős hölgynek. 

- A szlovákiai Európa-bajnokságon az első gyakorlatommal 130 kilót nyomtam ki, amivel újfent megjavítottam a világrekordot. Végül 135 kilogrammos teljesítménnyel, és természetesen világcsúccsal, valamint aranyéremmel zártam a kontinensviadalt - nyilatkozta a Naplónak a friss Európa-bajnok.

Fantasztikus sikerének fényét tovább emeli, hogy Mariann 2006-ban  hétszeres magyar bajnokként, világbajnoki bronzérmesként és Európa legjobbjaként  kiszállt a fekvenyomásból. Hét év elteltével, négyhónapnyi felkészülés után azonban ismét felért a csúcsra.

 

A pápai Óvári Mariann 37,5 kilogrammal javította meg súlycsoportja fekvenyomó világrekordját (Fotó: Polgár Tibor)


- Annakidején lakhelyváltás és munkahelyi elfoglaltságok miatt nem tudtam folytatni a versenyzést, sajnos abba kellett hagynom a fekvenyomást. Ezt a sportágat kizárólag teljes erőbedobással, teljes koncentrációval, egyszóval fanatizmussal lehet eredményesen űzni. A közelmúltban aztán úgy alakult, hogy már ismét tudok elég időt szakítani a fekvenyomásra, így a visszatérés mellett döntöttem.

A mostani eredmény egyelőre igazolja a döntésemet, de úgy tervezem, hogy ez a siker csupán az előszele a kitűzött nagy célomnak. Decemberben rendezik ugyanis a világbajnokságot, ahol 170-180 kilót szeretnék kinyomni - tekintett előre Óvári Mariann. Mint mondta, négy hónap felkészülés után majdhogynem ugyanazt a szintet tudta hozni, mint amikor 2006-ban abbahagyta a versenysportot. Kiemelte, mindebben hatalmas szerepe volt Farkas Tamás edzőnek, aki tökéletesen felkészítette az Európa-bajnokságra. 

- A jól sikerült felkészülés volt az egyik kulcsa annak, hogy sikert arattam az erős mezőnyben. Farkas Tamás irányításával, intenzív edzésprogrammal, sok-sok kitartással és hibátlan formaidőzítéssel képes leszek elérni a célomat. Egyértelműen hosszú távra tervezem a visszatérésemet. El kell mondanom: a családom, az edzőm és a szponzoraim támogatása nélkül nem tudnék eredményes lenni, ezért mindannyiuknak nagyon köszönöm a segítséget - fogalmazott. 



Remek teljesítménye önmagáért beszél

- Óvári Mariann 37,5 kilogrammal javította meg a világrekordot, ez a teljesítmény önmagáért beszél. Valóban, hosszú kihagyás után, négyhónapos felkészüléssel érte el ezt az eredményt. Nincs ebben semmi különös, hiszen, aki ismeri őt, jól tudja, Mariann olyan ambiciózus sportoló, aki rendkívül nagy áldozatokra képes a siker érdekében. Ezért is lehetett 2003-ban a megye legjobb sportolója. Most átírta a rekordlistát, ismét letette névjegyét a fekvenyomó sportban  nyilatkozta lapunk Farkas Tamás, akit egyébként 2003-ban a megye legjobb edzőjének választottak. 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!