Sport

2013.07.15. 14:02

Atlétika - Gosztolai Máriát helyből nem tudják legyőzni

Veszprém – Jó testnevelőm volt és az édesapám is korcsolyázott – mondja az okokat, amiért sportolni kezdett a balatonalmádi általános iskolában. Olyannyira belejött, hogy később Budapesten profi dobóatléta volt (sportállás mellett), majd egy sérülést követően hosszú, néma csend következett.

Novothny Ottó

Éppen harminchárom esztendeig aludta sport nélküli Csipkerózsika álmát Gosztolai Mária. Igaz, időközben megszerezte az edzői papírt, de a műtött térde és gerince nem engedte vissza a dobókörbe.

– Egészen 2005-ig tartott a szünet, akkor újrakezdtem az edzéseket – mesélte a többszörös szenior világ, és Európa bajnok. – Egy évvel később Linzben a fedettpályás világbajnokságon tizenegyedik hellyel tértem vissza, ami nem rossz, hiszen száznál többen indultunk.

Újabb egy esztendő telt el, amikor Tatán speciális dobó világbajnokságot rendeztek. Ez, az ókori görög olimpiákat felidéző számok modern változatát vonultatja fel, például van összetett súlylökés. Pörgés, lendületvétel nélkül, helyből kell lökni, öt különböző súlyú golyóval (2.5, 3, 4, 5, 6 kilogrammosak). Mária remekül helytállt.

Gosztolai Mária

- Kiderült, hogy helyből nem nagyon tudnak megverni, pedig világversenyek egykori győztesei is ott vannak a riválisok között. Sydneyben például Melnyikovát sikerült legyőznöm. Ettől függetlenül is elmondható, hogy a hatvan és hetven év közötti társaim szinte elpusztíthatatlanok, míg a fiatalabbaknál, idősebbeknél gyakran változik a mezőny.

A hatvanöt esztendős atléta hölgy minden hétköznap edz, újabban a nehézatlétikai számok mellett futni is elkezdett. Páli Viktor tehetséges fiatal segíti a felkészülését.

– Gyakran vívódom, hogy csináljam–e még tovább, vagy abbahagyjam? Nagyon nehéz az anyagiakat összeszedni, egy–egy verseny előtt teljesen elfáraszt a támogatók utáni rohangálás. Szerencsére egykori munkahelyem megvette például a brazíliai vébére a repülőjegyemet, vagy a volt kollégám adott költőpénzt. Ez azonban a ritkább eset.

Persze a külföldi versenytársak nagyságrendekkel nyugodtabb körülmények között készülhetnek az erőpróbákra.

– Rengetegen vagyunk, össze sem lehet hasonlítani a feltételeket. Tőlünk nyugatabbra a társadalombiztosítás fizet azoknak, akik rendszeresen sportolnak. Ennek köszönhetően aztán a mentalitás is teljesen más. Azt viszont érzem, hogy az eredmények alapján tőlem már tartanak, de ettől függetlenül a kapcsolatunk jó egymással, sportszerű a légkör, gyorsan befogadjuk az új érkezőket.

A veszprémi szenior atlétanő egyik kedvenc városa az olaszországi Ancona, ahol az Európa bajnokságon először játszották el tiszteletére a Himnuszt.

– Természetesen ezek lökést adnak, de néha már nagyon fáradtnak érzem magam. Igaz, legutóbb például 10.4–re futottam a hatvan métert, ez új élményt jelentett. A környezetem őrültnek tart, de a családom persze támogat, remélem, hogy még talán büszkék is rám – fejezte be Gosztolai Mária.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!