Sport

2013.07.16. 13:29

Épülnek a cirkuszok

Demagóg mondattal kezdem: a mi adófizető pénzünkből az állam négyszáz millió forintot utalt át az első osztályba feljutó Mezőkövesd labdarúgó csapatának.

Novothny Ottó

Folytatva ezt a nyomvonalat, egy évben összesen ennél csak nagyon kevéssel többet költ a magyar állam a teljes lakosság szabadidős sportjára.

És még nyilván hosszan lehetne hasonló példákat sorolni arra, hogy az eddig nagyjából ezres átlagnézőszámot vonzó kövesdi futball csapat kivételes helyzetbe kerül, amikor állami pénzből ötezres stadiont építhet.

A klub elnöke egyébként Tállai András fideszes államtitkár (zárójeles megjegyzés: már tavaly több biztosítékot is kivágott a szakemberek körében, hogy a társasági adó pénzekből az akkor még alig ismert matyósok csaknem kétszáz millió forintot zsebelhettek be), aki egyfelől kijelentette, hogy egyáltalán nem lobbizott a négyszáz milláért, másrészt szinte sértődötten tette hozzá, hogy ennél sokkal többet szerettek volna kapni. Hát ezzel vannak még egypáran így az országban.

Egyébként én csak a hazai labdarúgó klubok elnökeit nem értem. Ezek az üzletemberek minden apró vélt, vagy valós sérelem miatt felhördülnek és amikor közülük az egyik versenytárs egy zsák pénzt kap (Sándor György klasszikusával: egyenlő pályák, egyenlő esélyek, én biciklivel megyek...), akkor mindenki hallgat. Az egriek is, akik jöttek, aztán azonnal kiestek az első ligából és egyetlen percet sem játszhattak saját stadionjukban, mert nem volt pénzük azt az előírásoknak megfelelően átalakítani.

De hát épül itt milliárdokért stadion Debrecenben, Budapesten (Ferencváros) és persze Felcsúton is. Csupa csupa állami beruházás. Csupa csupa olyan létesítmény, amely reménytelenül veszteséget termel majd évtizedeken keresztül.

A kenyérrel kapcsolatban minimum ellentmondó hírek érkeznek, de úgy tűnik, a cirkuszok már épülnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!