Sport

2013.07.10. 11:52

Herczig Norbert lendületből autózik

Amióta ralizik, egy verseny kivételével az összes veszprémi futamon rajthoz állt. Ez az érzelmi kötődés, pedig a statisztikai sem rossz: háromszor diadalmaskodott, miközben életében először is itt végzett az abszolút sorrend élén.

Novothny Ottó

Mindezek ellenére az idén nem ő a Veszprém rali esélyese, különösen úgy, hogy az egri és a miskolci futamon sem tudott nyerni.

– Visszaengedték a WRC–ket az idén és miután mi Super 2000–es autóval megyünk, alaposan lecsökkentek a lehetőségeink – kezdte Herczig Norbert a 2009–es év magyar bajnoka pilótája. – Ettől függetlenül nem adom fel, ha úgy tetszik Dávidként harcolunk a Góliátok ellen.

– Mérhető időben is kifejezhető a hátrány?

– A rajtnál, nullától százig történő gyorsulásnál máris kapunk három másodpercet és az egész gyorsaságin folyamatosan küzdenünk kell az elemekkel. A mi gépünkben sokkal kisebb a nyomaték, amivel gazdálkodhatunk, vagyis iszonyatos lendületből kell és nagyon pontosan autóznunk. Az is kicsit bosszant, hogy 2009–ben bajnokként kiszállítottak a WRC–ből, mondván, hogy nem mehetnek tovább. Most pedig éppen ellentétesen, ismét jöhetnek ezek a versenygépek, miközben mindenhonnan kitiltották azokat.

– Azt mondják, hogy a WRC–knek köszönhetően egyértelműen megnövekedett a nézőszám.

– Szerintem ennek az az oka, hogy a sportág új vezetői, nagyon helyesen, összevonták a versenyeket, miközben a helyi rendezvényeket ugyanakkor „megregulázták”. Egyértelműen vannak tehát jó döntések, helyesnek tartom, hogy a törvényeket betartatják, miközben örök optimista vagyok.

Herczig Norbert és Bacigál Igor mindent megtesznek a hétvégén, hogy megszorítsák a WRC–ket (Fotó: Makai Gergely)

– Ez utóbbi különösen nehéz lehet, ha eredendően hátrányból indul.

- Ha ebből a szempontból nézzük, akkor elégedettek lehetünk, hiszen a miskolci futamon másodperceken múlt a győzelmünk. Az említett állapot belőlem plusz motivációt váltott ki, szeretném megmutatni, hogy ilyen körülmények között is ott tudunk lenni az élen. Szerintem egyébként a sportág tavaly ért el a holtpontra, legalábbis, ezt próbálom hinni. Szüksége volt tehát a változásokra és ezek alapvetően nincs is gondom ezekkel a döntésekkel Példaként említhetném, hogy a veszprémi ralin ismét a klasszikus lőtéren tudunk majd menni, ami mindenképpen az üdvözlendő változások közé tartozik.

– Némi túlzással ugyan, de állítható: már a hétvégén eldőlhet a bajnoki cím sorsa.

- Matematikailag még később változhat ugyan a táblázat, de éppen a felvetése miatt szeretnénk folytatni jó szériánkat, hiszen tavalyelőtt és tavaly is mi locsolhattuk Veszprémben a pezsgőt.

 

Egy arany és egy bronzérem eddig

Herczig Norbert 38 esztendős, Törökbálinton él, egy fia és egy leánya van. A magyar abszolút rali aranyérmet 2009–ben szerezte meg, ezt megelőzően 2007–ben harmadik helyen végzett a bajnokságban. Kedvenc versenyhelyszíne Veszprém és környéke, szabadidejében szívesen fallabdázik, vagy úszik. Navigátora évek óta Bacigál Igor. Herczig kiemelte, hogy nagyszerű csapattal dolgozhat együtt, másfél éve semmilyen műszaki hiba nem hátráltatta szereplésüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!