Sport

2013.07.30. 10:37

Nemzetközi verseny: 12 ország versenyzői ültek asztalhoz Almádiban

Balatonalmádi - Tizenkét ország 162 versenyzője képviseltette magát a 18. Pannónia-Nitrokémia Kupa Nemzetközi Nyílt Egyéni Sakkversenyen.

Horváth Gábor

A világ ennyi pontjáról még sosem érkeztek a hagyományos, eddig is népszerű, de immáron még fokozottabban nemzetközivé váló, négynapos megmérettetésre.

Az Egyesült Államoktól Vietnámig sokféle náció képviseltette magát, voltak norvégok, dánok, svédek, hollandok, olaszok, németek, osztrákok, szlovákok, irániak is. Tizenkét országból összesen 162-en mérették meg magukat A és B csoportban.

A résztvevőket kitűnő körülmények várták a balatonalmádi Pannónia Kulturális Központ légkondicionált nagytermében.

A rekkenő hőségben, ideális körülmények között ültek asztalhoz a játék szerelmesei. A főversenyben, az eddigi legerősebb mezőnyben hét nemzetközi mester mellett öt FIDE mester indult el. A 97 fős csoportot a papírformának megfelelően, az első kiemelt Aczél Gergely végig vezetve magabiztosan nyerte a szintén nemzetközi Szabolcsi János előtt. A 3-6 helyen holtverseny alakult ki, amely a szlovák Milan Michalicka-nak kedvezett. Ezzel a dobogós helyezésről lecsúszott Koczó Kristóf és Nagy Gábor. A szintén 5,5 ponttal végzett ifjú tehetség, Szajbély Zsigmond, helyt tudott állni a mesterek között, mellyel ismételten magáénak tudhatja az értékes különdíjat - tudtuk meg Fáncsy Imre főszervezőtől, aki hozzátette: a verseny legjobb Veszprém megyei játékosának járó kupát ebben az évben Bodó Bence vehette át.

A B csoportban a helyiek büszkesége, a nyolcadik helyen kiemelt Juhász Nagy Sándor. Hatból hat győzelem után az utolsó fordulóban egy döntetlennel bebiztosított első helyét. Második helyen végzett a mindössze csak tizenhárom esztendős Kaufmann Péter, aki nagyon szépen helyt állt a felnőttek között. Bizonyára még sokat fogunk hallani róla a jövőben - közölte a Naplóval a verseny főszervezője.

A megmérettetés keretében, annak harmadik napján megrendezett öt-öt perces villámviadalon a fiatalok diadalmaskodtak. A hármas holtversenyből végül a 17 éves Bódi Tibor került ki győztesen.

A népszerű esemény záróünnepélyén a résztvevők megköszönték a város nagyvonalú támogatását, valamint a szervezők igen színvonalas munkáját, és kifejezték abbéli reményüket, hogy 2014-ben ismét találkozhatnak egymással.

A kupa eredményei, különdíjasai

Végeredmény, A csoport: 1. Aczél 6.5 pont, 2. Szabolcsi 6, 3. Michalicka 5.5, 4. Koczó 5.5, 5. Nagy G. 5.5, 6. Szajbély 5.5, 7. Nagy B. 5.0, 8. Szabó 5.0. B csoport: 1. Juhász 6.5, 2. Kaufmann 5.5, 3. Besenyi 5.5, 4. Papp 5.5, 5. Buchholz 5.5, 6. Gyimesi 5.0. Villámverseny: 1. Bódi 7.0, 2. Radnai 7.0, 3. Koczó 7.0, 4. Haszon 6.5, 5. To Nhat Minh 6.5, 6. Fodor 6.0.
Különdíjak, legjobb női versenyző: Für Katinka. Legjobb szenior: Rigó János. Legjobb 1996. 01. 01 után született: Szajbély Zsigmond.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!