Sport

2013.11.19. 11:35

Egyhónapos csúszással elrajtolt vitorlások

A viharos időjárás alapjaiban írta át a Mini Transat – Atlanti-óceán-átkelő szólóvitorlás-verseny – franciaországi rajtját és az egész regattát.

Napló sport

A Karibi-tengeri szigetig, Guadeloupe-ig tartó versenyt, melyen Méder Áron személyében először indul magyar hajó, eredetileg október 13-án indították volna el, de a tartósan viharos idő miatt 3 hetet csúszott a rajt, majd a már versenyben lévő mezőnyt parancsolták partra az ismét rendkívül haragossá váló tenger miatt. A hat és fél méter hosszúságú hajókkal nem volt biztonságos az ötméteres hullámokon vitorlázni, a 84 indulóból 11 már az első napokban kiállni kényszerült. Méder Áron azonban a középmezőnyben kisebb technikai problémákkal sújtva, de versenyben maradt.

A regatta eredetileg két szakaszból állt volna, egy Kanári-szigeteki megállóval. A késlekedés miatt azonban a franciaországi Sada városából egyhuzamban kell az óceán túlsó partjára vitorlázni, a 7800 kilométeres táv a versenyek történetének leghosszabb menetét jelenti. A megismételt rajt után 30-35 nap után várják az első hajókat Guadeloupe-ra.

A Mini Transat az óceáni szólóvitorlázás belépő osztálya, népszerűségének kulcsa, hogy a széria kategóriában viszonylag kis költségvetéssel el lehet kezdeni egy nyílttengeri karriert, illetve a proto kategória kiváló lehetőséget ad a technikai tesztelésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!