Sport

2013.11.27. 11:40

Európa királya

Egyéniben és párosban is Európa-bajnoki címet szerzett a veszprémi Lepsényi Boglárka a Kassán megrendezett lábtenisz Európa-bajnokságon, ráadásul hármasban is a dobogó legalsó fokára állhatott fel.

Novothny Ottó

A legeredményesebb magyar lábteniszező Lepsényi Boglárka, akinek eredményei egyelőre utolérhetetlenek hazánkban. Háromszoros egyéni világbajnok, kétszeres egyéni Európa-bajnok, ráadásul az idén párosban is elfoglalhatta a kontinens trónját.

– Az idei Eb-n egyéniben szinte meg sem izzadtam. Nem túl komoly mezőny jött össze. A legnehezebb meccsen az első volt, ahol bizony még visszafogottan, óvatosan játszottam és inkább a pályával ismerkedtem, de a francia riválisomat így is 11:9-re és 11:7-re vertem _ mesélte a hétköznapokon a fővárosban tanítónőként dolgozó kiválóság.

– Aztán fokozatosan belendültem és ezt követően szett veszteség nélkül, nagyon simán megnyertem a tornát.

Boglárka azt is elmondta, a párosban szerzett aranyérem különösen értékes számára, hiszen ott kiélezett, magas színvonalú összecsapásokon kellett bizonyítaniuk Kőrösi Evelinnel és a cserének benevezett Hering Dominikával.

– Azért örülök ennek a sikernek, mert Evelin évről-évre rengeteget fejlődött, és igazán megdolgozott ezért a lehetőségért. Remekül védekezik, kiválóan támad, nem csoda hát, ha a világ legjobbjaiként számon tartott csehekkel és szlovákokkal is partiban voltunk, sőt le is győztük őket.Pedig a duó szereplése nem indult túl jó, miután a nyitó mérkőzésen három szettben kikaptak Svájc képviselőitől (11:4, 11:13, 11:7).

A veszprémi Lepsényi Boglárka jól játszott a lábtenisz Európa bajnokságon, két számban nyert



Boglárka úgy fogalmazott, ezután muszáj volt összeszedni magukat Csehország ellen, hiszen veszélybe került a továbbjutásuk. Ott aztán elképesztő izgalmak után _ a döntő játszmában már 8:4-re is vezettek a csehek _ a Lepsényi-Kőrösi duó nyert, s ezután a négy közé jutásért Ukrajna már nem okozott gondot nekik.A fináléba jutásért aztán az Eb-re meghívott Kanadát is három szettben intézték el a magyarok, majd Szlovákia ellen is óriási csatában nyertek az aranyéremért (12:10, 9:11, 11:4).

A stílusosan a kispesti Puskás Ferenc Általános Iskolában technikát, rajzot és testnevelést tanító veszprémi bajnoknő elárulta, diákjai rendszeresen érdeklődnek az eredményei után és sokan kérdezik, hol tudnának megismerkedni a lábtenisz sportággal is. Sajnos azonban az iskolában nem alkalmasak a körülmények arra, hogy lábteniszt tanítson Boglárka, így maradnak a hagyományos sportágak.

– Nekem is elég nehézkesen alakul, hogy napi szinten tudjak gyakorolni. A BKV pályára és Szentendrére járok ki, azonban ebben a sportban nem túl sokan vagyunk, és ha valakinek nincs kedve edzeni, vagy hiányzik egyéb okokból, akkor bizony borul minden. Előfordult már, hogy Szentendrén egyes egyedül edzettem, de én azt is megértem, hogy nem mindenki olyan elszánt, mint én _ magyarázta a sportoló.

Boglárka zárásként hozzátette, sajnos a lábtenisz szövetségben sem tudnak odafigyelni a játékosokra, s jelenleg inkább a pénzhiány határoz meg mindent. Négy évvel ezelőtt, amikor Boglárka először Európa-bajnok lett, a televízió, a rádió is felkapta a hírt, sokat szerepelt különböző műsorokban, sőt még az utcán is felismerték. Azóta is a fülében cseng, amikor valaki azt kiabálta utána: „Keressél szponzort, különben nem lesz belőled semmi!”.

A bajnoknő viccesen megjegyezte, szerencsére az utána kiabáló rossz jósnak bizonyult, mert ha a pénz nem is, de a jóindulatú segítők mindig megtalálták, így reménykedhet, amíg van hol gyakorolnia, edzenie, addig tovább szaporíthatja egyébként is elképesztő éremgyűjteményét. 


 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!