Sport

2014.07.14. 13:25

Tizenegy helyet lépett előre a világranglistán Gálfi Dalma

Balatonfüred - Egyéniben főtáblára jutott és ott egy kört ment előre, míg párosban alkalmi társával egészen a döntőig jutott el a balatonfüredi Gálfi Dalma. Mindezt a világ egyik legkiemelkedőbb tenisz versenyén, mondhatni a sportág szentélyében Wimbledonban.

Novothny Ottó

Régen töltött egy hetet a Balaton-parti városban a világutazó sportoló. A mindössze tizenhat esztendős hölgy azonban a wimbledoni események után néhány nap pihenőt kapott.

- Az angol verseny előtt rövid idővel sérülés miatt lemondta a párom a közös szereplést - idézte fel az eseményeket Gálfi Dalma. - Keresgéltem új társat, de aztán két nappal a rajt előtt interneten rám írt a cseh Bouzkova, hogy mit szólnék ahhoz, ha együtt indulnánk. Korábban futólag ismertük egymást, mert kétszer már megküzdöttünk, ráadásul előrébb is volt a világranglistán, mint én.

- Kisebb sérüléssel bajlódtál a verseny alatt.

- Még az egyéni kvalifikáció alatt csúsztam el és a combom meghúzódott. Jól lekezelték, nem is volt gond, ám a páros elődöntőben ugyanazt a mozdulatot elkövettem és csak ápolás után tudtam folytatni a meccset.

- Melyet remek játékkal meg is nyertetek a második kiemelt duó ellen. A döntő viszont nem sikerült.

- Természetesen a második hely is nagyszerű, de szerintem túlizgultuk a dolgot. Már az elején éreztem, hogy nem megy úgy a játék, végül ki is kaptunk. Ettől függetlenül a bajnokok vacsoráján ott lehettünk, mint helyezettek, ami természetesen hatalmas élmény volt.

Útban a döntő felé (balra Gálfi Dalma, mellette Bouzkova) a wimbledoni teniszcentrum folyosóján (Fotó: Gálfi Tamás)

 

- A felnőtteknél komoly pénzdíjak vannak.

- Mi ott még nem tartunk. Szállást és ellátást kapunk az ilyen nagy rendezvényeken, de a támogatók segítségével tudunk eljutni a versenyekre. Például az angliai út előtt Paloznakon Szabó Zsolt pályáján teniszeztem életemben először füvön. Persze Wimbledon az egészen más, ott a levegő, az atmoszféra is különleges. Ahogy bánnak a versenyzőkkel, ahogy a szurkolók imádják a teniszt, szóval mindez nehezen mondható el szavakkal, érezni kell.

- A ranglistán előre léptél a 69-ről az 58. helyre, ami azt jelenti, hogy már a Grand Slam versenyeken nem kell selejtezőn indulnod.

- A legközelebbi nagy esemény a moszkvai Európa bajnokság lesz, ahol saját korosztályomban esélyes vagyok. Szeretnék az US Openre is eljutni, előtte pedig kemény pályás előversenyeken próbálok hozzászokni a kemény borításhoz, amit egyébként különösen kedvelek. Amerikában Bondár Anna lesz a páros partnerem, de Bouzkovával is megegyeztünk: ha együtt leszünk valahol, akkor megint közösen indulunk. Babos Csaba edzőmmel utazunk általában a helyszínekre és remekül tudunk együtt dolgozni. Egyértelműen fejlődtem, de a lábmunkát még gyorsítanom kell. A tenyereseimen is van még mit csiszolni, de például a fonák az erősségem. Vele, vagy egy fiúval szoktam Budapesten készülni.

- Igazi világjáró vagy, de gondolom kevés időd van turistáskodni.

- Az interneten igyekszem megnézni hol is vagyunk, aztán a valóságban annyi jut belőle, amennyi a taxi ablakán keresztül látszik. Nincs időm nézelődni sajnos. Elég monoton ez az utazgatás, egy évben másfél hónapot töltök itthon, a többit Budapesten, vagy egy szállodában valahol külföldön. Szerencsére az ilyen wimbledoni emlékek mindig eszembe juttatják, hogy miért érdemes csinálni.

- Még van két éved a juniorok között.

- Szeretnék a legjobb húszba jutni, aztán a felnőtteknél a legjobb százba. Ma már az edzés mennyiségét tekintve nincsenek nagy különbségek a játékosok között, inkább a módszerek változatosak. Bízom benne, hogy mi jó úton járunk és sikerül apránként előre lépegetni - fejezte be Gálfi Dalma.

Külföldön tenisz komplexumok épülnek

Dalma mesélt arról, hogy a férfiak mezőnye borzasztó sűrű, oda nagyon nehéz a jók közé bejutni. Nem véletlen, hogy elsősorban a magyar hölgyek érnek el jobb eredményeket ebben a sportágban. Ugyanakkor megemlítette, hogy külföldön elképesztő tenisz komplexumok nőnek ki a földből, ahol nagyságrendekkel jobb körülmények között készülhetnek a vetélytársak. Ott minden csak a teniszről szól és sajnálja, hogy ilyen akadémiaszerű intézmények Magyarországon még nincsenek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!