Sport

2014.08.11. 13:55

Három éve edzenek, az idén először versenyeztek

Három esztendővel ezelőtt kezdték meg az edzéseket a Colonia Center grapplingozói. A hosszúra nyúlt felkészülés után az idén először versenyeken is számot adtak tudásukról a sportemberek.

Novothny Ottó

Azt már Faragó Attila edző meséli, hogy a grappling többféle küzdősportág, vagy harcművészeti ág egyesített elnevezése. A szakemberek ugyanis igyekeztek olyan versenyformát kitalálni, ami átmenetet képez a sportágak között, miközben mindenki össze tudja mérni tudását más szakágból érkezett riválisával.

Természetesen a veszprémiek az elmúlt években kemény lelki és fizikai felkészítésen estek át, így aztán nem meglepő, hogy remekül helytálltak a versenysorozat helyszínein.

A veszprémi Colonial Center grappling csapata kitűnően szerepelt az országos bajnokságon, ahol ötven klub sportolói indultak (Fotó: Kovács István)

– Mindenki azt hiszi, hogy a mi sportágunk az erőszakra épül, ami alapvetően téves felfogás. Ezek a vetélkedők remek hangulatban telnek, a harc közben is vigyázunk egymásra. Arról nem beszélve, hogy jól felkészített sportemberek esetében a hiedelemmel ellentétben a sérülésveszély is sokkal kisebb – érvelt Faragó Attila.A grapplingozók három számban mérhetik össze tudásukat. Az elsőben a földharc kap főszerepet, a másik a birkózáshoz áll közelebb, míg a combat már csaknem azonos szabályok szerint zajlik, mint az MMA, vagyis a legkeményebb küzdelem. Itt „csupán” a fejre ütés, vagy köríves rúgás hiányzik az eszköztárból.

– A küzdelem feladásáig, illetve az idő lejártával pontozással dőlnek el az összecsapások. Nagyjából ötven klub harcosai szerepelnek a bajnokságban és hét forduló után alakult ki a végeredmény. Mi az év végén a kilencedik helyen zártunk, de voltunk az ötödikek is. Heti három alkalommal gyakorolunk, egyelőre húszan vagyunk. Jövőre is hét kör lesz, illetve Vasvári Zsolt társunkat a TEK-esek elleni szeptemberi gálára készítjük fel. Az elmúlt három esztendőben csendben készültünk, de mostantól reményeink szerint folyamatosan fogunk sikerrel szerepelni a különböző rendezvényeken. A várostól nem kapunk semmit, ugyanakkor bízunk abban, hogy lesznek, akik mellénk állnak majd. Nem feltétlenül anyagi segítségre van szükségünk, sporteszközöket is gyorsan elkoptatjuk – zárta szavait Faragó Attila.

 

Tizenegyen álltak rajthoz az idén

A Colonial Center színeiben tizenegy harcos indult az országos bajnokságon. Közülük Sándor József (85 kg), Szőke Tibor (105 kg), illetve Répási Tamás (85 kg) a különböző szakágakban aranyérmet szerzett. A dobogó második fokára kétszer állhatott fel Faragó Attila (105 és +105 kg). Mellettük Kun Marcell, Mesterházi Marcell, Farkas Bálint, Horváth Róbert, Tischler Péter, Nyíri Zsombor, valamint Farda Attila harcolt tisztességgel egész évben az országos versenyeken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!