Sport

2015.07.14. 10:38

Vakmerő száguldás, küzdelem az idővel és a gravitációval - Downhill és fourcross bajnokság volt Eplényben

Eplény – Nemzetközi körülmények, profi szervezés várta a Bringarénában a Gravityhall Downhill és Fourcross Országos Bajnokságok résztvevőit.

B. Virág Rita

Lehet, hogy sokak számára idegenül hangzik a downhill és a fourcross kifejezés, mert egyelőre ezek a szakágak nem vonzanak hatalmas tömegeket, szerencsére azonban egyre többen választják maguknak ezt a kerékpáros sportágat.

Gravity szakágnak is hívják ezeket, talán nem véletlenül, hiszen a sportolók nemcsak az idővel, hanem a gravitációval is külön harcot vívnak. A gravity angol szó ugyanakkor higgadtságot, komolyságot, józanságot és veszélyességet is jelent. Ezek a sportágak pedig valóban veszélyesek és az előbb felsorolt tulajdonságokat is megkövetelik az embertől.

A lényeg mindkét számban, hogy minél előbb a különböző akadályokkal tarkított pályán célba érjünk. Míg a fourcrossban négyen rajtolnak egyszerre és a legjobbak jutnak tovább, addig a downhillben egyenként indulnak a résztvevők, és értelemszerűen a leggyorsabb nyer.

Az ob már pénteken kezdetét vette az edzésekkel és a pálya bejárásokkal, amely sajnos kellemetlen meglepetést is tartogatott. A legjobb magyar downhilles, a nemzetközi porondon is jegyzett Liszi Attila ugyanis súlyos sérülést szenvedett: a külső bokaszalag szakadás és törés után műteni is kell a kiváló sportembert.

Az első versenynapon a fourcrossosok erőpróbáját tartották meg, amely kiélezett futamokat, izgalmas vetélkedéseket hozott. Az indulók négyesével rajtoltak, s minden futamból ketten mentek tovább, kieséses rendszerben. Az egyik legrutinosabb rider, Krizsák János magabiztosan nyerte az időmérőt, de később nagyot bukott. Ugyanebben a futamban a címvédő Kiss Arnold is kiesett, ő éppen túlugrotta azt a buktatót, ahol tapasztalt társa esett. Végül a bajnoki címet Hódi András szerezte meg kiegyensúlyozott teljesítménnyel.Downhillben Liszi Attila sérülése után bizonyossá vált, hogy új bajnokot avatnak. A rekordszámú nevező, összesen 185-en jelentkeztek, próbára tették a szervezőket, akik nagyszerűen helyt álltak. A magyar bajnoki címet Zámbó Dávid szerezte meg.

 

Ötödik helyen a veszprémi bringás

A veszprémi Décsi Zoltán a junioroknál indult a downhill kategóriában. A Vetési gimnázium kerékpárosa az időfutamok után a hetedik helyet szerezte meg. A döntőben aztán sikerült javítania és két helyet előbbre lépve az előkelő ötödik helyen fejezte be az országos bajnokságot Eplényben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!