Sport

2015.08.02. 08:32

Eltalálták a boszorkányt - Sümeg volt a népszerű történelmi verseny házigazdája

Sümeg - A nagykanizsai íjászok bizonyultak a legügyesebbeknek a Történelmi íjászok második országos bajnokságán.

Tóth B. Zsuzsa

A Történelmi íjászok országos találkozóját idén is nagy érdeklődés mellett rendezte meg a nemesbüki Kinizsi Íjász Közhasznú Egyesület Papp Imre várkapitány támogatása mellett. A versenyzőket korosztályonként, íjkategóriánként és nemenként külön díjazták - tudtuk meg Vass Viktortól, az egyesület alapítójától. A szombat éjszakai vihar ugyan néhány indulót elriasztotta, azonban még így is közel százan érkeztek a sümegi vár alá, hogy részt vegyenek a versenyen.

A megmérettetésen történelmi, ügyességi, valamint 3D-s vadászcélokra lehetett leadni találatot. A 97 versenyző öt korcsoportban indult a Magyar Íjászszövetség szabályzatának betartása mellett. Az ügyességi feladatok egyike, a boszorkányra lövés ment a legjobban ezúttal a versenyzőknek. A látványos célpontot jó eredményekkel találták el. A történelmi célpontok bizonyultak a legnehezebbeknek, az apró háromszög eltalálása kifogott az indulókon.

A résztvevők közül (jobbról balra): Horváth Huba, Somogyi Zsolt, Antal Nándor, Horváth Balázs Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A korcsoportoknak megfelelően különböző távolságokról kellett eltalálni a célpontokat a gyerekeknek és felnőtteknek. A mini kategóriában a legügyesebbnek a győri Horváth Huba találtatott, a maximális 630 pontból 552-t ért el. A férfi nomád kategóriában a nagykanizsai Horváth István lett az első, ő 550 pontot szerzett. Egyben kiérdemelte a várkapitány jutalmát, a hétvégi pihenést. A nomád női kategória győztese a nagykanizsai Varga Edit volt, 370 pontot szerzett a versenyen. A sérült indulók közül a nagykanizsai Szabó Gergő remekül teljesített, 302 ponttal került az első helyre. a long-bow férfi kategóriában a nemesbüki Brassai Balázs bizonyult legügyesebbnek 518 pontot szerzett. A long-bow női kategória győztese Vass Viktorné lett 325 ponttal. Férje, Vass Viktor pedig a long-bow senior kategóriában remekelt, az első helyet 452 ponttal szerezte meg.

A szervezők tervei szerint még ebben az évben, várhatóan decemberben rendeznek egy hasonló, újabb versenyt a történelmi íjászok részére. Szeretnék, ha annak ugyancsak Sümeg városa, de akkor már a lovarda adna majd helyet.

A Kinizsi íjász klub Nemesbükön működik 2005 óta. A tagok számos versenyt rendeztek és versenyeken vettek részt már sikerrel. Az egyesületet Vass Viktor és fia, ifj. Vass Viktor alapította 11 lelkes íjásszal, akik közül a mai napig is jó néhányan versenyeznek. 2008- ban megalapították a Kinizsi Íjász Közhasznú Egyesületet 14 alapító taggal, akik rendszeresen járnak versenyekre. Gondot fordítanak az utánpótlás nevelésére, 12 gyermekkorú íjászt oktatnak. Az egyesület bemutatókat is tart.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!