Sport

2016.01.14. 13:14

Az olimpia a lényeg?

Csak egyetlen dolog miatt tartom elfogadhatónak Császár Gábor kihagyását az Európa-bajnoki keretből.

Horváth Gábor

Ez az egyetlen dolog pedig az, hogy a szövetségi kapitányt Talant Dujsebajevnek hívják. Dujsebajev ikon a szakmában, futballra fordítva játékosként olyan volt, mint Maradona, edzőként pedig mourinhói erényeket csillogtat. Tévedés ne essék, a portugál sztártréner szereplési mániája (szerencsére) hiányzik belőle, viszont az tény, hogy a kirgiz származású szakember sem éppen mellébeszélős, szeret merészet húzni, magasra tör, emellett megvan a saját határozott elképzelése a játékról.

Mivel nemrég érkezett Magyarországra, az évekkel, évtizedekkel ezelőtt történtek, a sportágon belüli komaságok vagy ellentétek nem különösebben érintik döntéseit.

Építi be a fiatalokat (hahó, ebben legalább 4-5 éves lemaradásban voltunk!), látszik, hogy van rendszere. Ebbe a rendszerbe pedig Császár Gábor most nem fért be. Illetve ez nem teljesen igaz, hiszen akkor keretbe sem hívta volna (úgy, mint Lékai Mátét), számolt vele, de Csaszi nem élt a lehetőséggel, így posztján Nagy Kornél és Faluvégi Rudolf mögött tartalékká vált. Gábor már egészen fiatalon a honi kézilabda nagy kedvence volt, de nem kényelmesedett el. Szépen fokozatosan építette fel magát, és veszprémi korszakában akadt olyan időszak, amikor világszínvonalon kézilabdázott. De ez már a múlt. Jelenleg egy potenciálisan kiváló játékos, formán kívül. Császár Gábor kell a magyar válogatottba, de csakis akkor, ha beleillik a rendszerbe. Arra várni, hogy majd csak megvillan, butaság. Ez nyilvánvaló, a szövetségi kapitány döntése mégis komoly váltásnak számít a magyar kézilabdában. Az irányító kihagyása szimbolikus, azt mutatja, hogy a korábbiakkal ellentétben Dujsebajev nem nevektől és egyénektől várja az eredményt, hanem a csapattól. Azt gondolom, itt az ideje, hogy valaki építsen egy igazi nemzeti csapatot. Nem a múlt eredményei, hanem a pillanatnyi teljesítmény alapján, azokból, akik mind bele tudnak tenni a közösbe valamit. Oda, ahová kell. Az alkalom is megfelelőnek látszik, nincs óriási teher, hiszen az olimpiai kvalifikáció kivívása egyelőre a bravúr kategóriájába tartozik.

Nekünk továbbra is az a dolgunk, hogy szurkoljunk a magyar válogatottnak. Most éppen azért, hogy felépüljön egy ütőképes új csapat. Ez a torta. Az olimpiai részvétel a hab.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!