Sport

2016.01.31. 18:26

Németország a csúcson - Spanyolországnak nem volt esélye a döntőben

Krakkó - Meglepően könnyedén és nagy arányban nyerte meg Németország a férfi kézilabda Európa-bajnokság döntőjét Spanyolország ellen.

B. Virág Rita

Németo.-Spanyolo. 24:17 (10:6)

Krakkó, 16 ezer néző. V.: Gjeding, Hansen (dánok). Gólszerzők: Sellin 1, Reichmann 3, Pekeler 2, Strobel 1, Schmidt 1, Fath 3, Hafner 7, Dahmke 4, Kühn 1, Kohlbacher 1, ill. Tomas 4, Enterrios 5, Ugalde 1, Canellas 1, Robledo 2, Rivera 1, Duasebajev 3.

Némi meglepetésre a sérülésektől tizedelt és alaposan megfiatalított német együttes a döntőig menetelt, a másik ágon pedig Spanyolország simán jutott át Horvátországon. A fogadási irodák az MVM Veszprémben légióskodó Ugaldéval felálló spanyoloknak adtak több esélyt a győzelemre, de a fehér mezes németek nem akarták beérni az ezüstéremmel.

Németország szerzett vezetést a fináléban, majd hosszú percekig egyik csapat sem talált be. A 6. percben még csak 2:0 állt az eredményjelzőn, Spanyolország első góljára a 7. percig kellett várni, Rivera hetesből vette be Wolff kapuját.

Az extázisban kézilabdázó németek remekül védekeztek, s ha a spanyolok nagy nehezen eljutottak a kapuig, ott Wolff állta útjukat. A félidő derekához érve 7:2-re megléptek a németek. Aztán megakadt az addig remekül működő német gépezet, s a nehezen játékba lendülő spanyolok 8:5-re felzárkóztak. A fehér mezesek kilenc perc után megint beindultak és 10:6-os félidei eredménnyel vonulhattak a a csapatok pihenőre.

Németország két gyors góllal kezdte a második játékrészt, így alakult ki az eddigi legnagyobb különbség (12:6).

A 35. percben Tomas szépített, de állandósult a hat gólos differencia. A spanyolok játéka teljesen széteső volt, még büntetőből sem tudtak betalálni (41. perc: 14:8).

A 44. percben a továbbra is rendkívül magabiztos németek 16:9-es előnyre tettek szert. Végleg eldőlni látszott az Európa-bajnoki döntő.

Időkérést követően sem változott a játék képe. Németország stabil védelmét nem tudta átjátszani a rivális, Wolff kapus pedig rendkívül hatékonyan hárította a felé érkező lövéseket.

Sterbik már kevésbé volt ilyen jó formában, így szinte lehetetlenné vált, hogy újra szoros legyen a finálé.

Az utolsó tíz perc 19:12-es állásról vette kezdetét. Emberhátrányban Dusebajev szépített, azonban a teljesen magára hagyott Pekeler a hatosról mattolta Sterbiket.

A hátralévő időben sem tudtak újítani a spanyolok, Németország nagy fölényben kézilabdázva lett Európa-bajnok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!