Sport

2016.08.17. 09:12

A hosszútávúszó Mányoki Attila életveszélybe került a tengeren!

Az Ocean’s Seven sorozaton belül szombaton újabb óriási kihívás várt a híres nyílt vízi hosszútávúszó, Mányoki Attilára, aki már négy kritikus átúszást teljesített a világ hét legveszélyesebb átúszása közül.

Napló-információ

Sorozata ötödik állomása az Ír-tengert az Atlanti-óceánnal összekötő 40-50 km széles Északi-csatorna volt augusztus 13-án. A csatorna átúszásának távja 35.1km.

Az átúszás több, mint 80 éves története alatt is csak 23 sikeres kísérlet történt! Az úszók jelentős részének a hypothermia miatt kellett feladniuk az úszást. Sajnos Mányoki is erre a sorsra jutott. Észak-Írországban Donaghadee partjainál indult a zalaegerszegi úszó, de nem jutott el a célig, a skóciai Portpatrickig.

-Fizikailag és mentálisan 100 százalékig felkészültnek éreztem magam, de az egyéb tényezőkre nem volt rálátásom. Ennyire brutális környezetben még sohasem úsztam, bár előre tudtam milyen veszélyekkel találkozhatom - idézte fel a történteket Mányoki. Az indulás után azonnal magasabb sebességen kezdtem el úszni, amit kb. hat órán át sikerült tartanom. Már az elején találkoztam egy oroszlán medúzával. Fájt-égetett, de hozzászoktam. Az úszás alatt rengeteg medúza volt a vízben, mert a sötét felhős időben feljöttek közel a felszínhez. Ennek ellenére az egész út alatt csak négy-öt csípést szedtem össze, mely valóban kevésnek számít ezen a helyen. A hideg viszont már az első órától állandó társam volt, 13 fokos volt a víz. Fáztam, de igyekeztem nem gondolni rá, csak mentem előre. Sikerült az agyamból kikapcsolni ezt a faktort.

Mányoki a negyedik órában elhagyta az előtte tíz perccel indult indiai úszót. Hat óra után  viszont szembe áramlat lassította az úszást. A végig szűnni nem akaró  hullámok tovább erősödtek és  a hideg szél is erősödött.

- A hatodik óra után a kísérőhajón tartózkodó kapitánysegéd jelezte, hogy  jelentkeztek nálam a hypothermia jelei. Érthetetlenül kezdtem beszélni, de még egy órán keresztül úsztam tovább. Addigra már lényegesen lelassultam. Mikor látták, hogy baj van, a hajó oldalához rendeltek, mert a legénység jelezte, hogy nincs mentés, senki sem ugrik bele a jéghideg vízbe, de még a kísérőimnek sem engedélyezik! Nem sokkal később elvesztettem az eszméletem. Hárman sikerrel behúztak a hajóba, de már nem emlékszem semmire! 45 perc kiesett az életemből! Percekre  voltam attól, hogy a hajótól távolabb, úszás közben omlik össze a szervezetem és elmerülök!

Ekkor már csak hat mérföld volt a célig s Mányoki végig az jelenleg érvényes rekord idő alatt volt!  A skót partról egy mentőhajó illetve a parti őrség helikoptere érkezett segítségül. Leeresztettek egy orvost a hordággyal együtt.

- Csak arra emlékszem, hogy valaki a nevemet kérdezte. Hőmérőt dugott a fülembe, de olyan értéket látott, amitől azt gondolta, hogy rossz a készülék, mert ahogy akkor mondta, "már nem is lenne szabad élnem”! Mérőcsere után is 27.2 volt a hőmérsékletem. Intenzív melegítőket pakoltak a hónom alá, vesémre, mellkasomra. Elindultunk kifelé, de az már megint kiesett. Beszállítottak a kórházba és megkezdték a szervezetem felmelegítését. Sok mindent toltak belém és lassan elkezdtem jobban érezni magam, de rettenetesen fáztam. Egy  dolog miatt viszont picit boldog voltam. Megismertem a határaimat. Nem én adtam fel önszántamból, hanem a szervezetem jutott el a falig! Ott volt vége! Az orvos nagyon aggódott az állapotom miatt, de végül saját felelősségre kijöttem a kórházból és visszahajóztunk a kikötőbe. Tanulságos volt ez az úszás. Jövő augusztusban újra úszom, de már tudom, hogy min kell változtatni, hogy a testem kitartson Skóciáig!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!