Sport

2017.01.04. 15:50

Az ország minden szegletében tatamira léptek a pápai sportolók

Pápa - Eseménydús, eredményes évet zártak a Bakony Judo Klub utánpótláskorú sportolói, akik összesen 23 megmérettetésen vettek részt a 2016-os esztendőben.

Horváth Gábor

A versenyek közül kettő volt hazai, olyan, amelyet a pápai egyesület szervezett.

- Ebben a sorban a IV. Bakony-kupa volt az első, a viadalból az évek során sikerült hagyományt teremteni. A rendezésben, mint eddig mindig, partner volt a város önkormányzata, amely térítésmentesen biztosította a sportcsarnokot. A versenyen több mint másfélszáz judoka lépett tatamira, és szerencsére mindenki kellemes érzésekkel távozott Pápáról - mondta el lapunknak Végh József, a Bakony Judo Klub elnöke, vezetőedzője. A második pápai megmérettetés a júniusi Nemzetközi Játékfesztivál Miniolimpiája keretében megrendezett judoverseny volt. A külföldi testvérvárosok csapatainak köszönhetően igencsak népes mezőny, mintegy kilencven fő gyűlt össze.

A képen a pápai judoegyesület néhány tehetséges versenyzője Dékány Attila edzővel Fotó: Bakony Judo Klub

Bár a testvérvárosok részéről nem érkezett meghívás, a pápaiak így sem maradtak külföldi verseny nélkül.

- Szlovéniában junior korú versenyzőink léptek tatamira, és Pákozdi Bence hetedik, míg Németh Csongor negye-dik helyen végzett. A szlovákiai Galántán megrendezett Slovak Openre 2016-ban klubrekordot döntve, egy tízfős csapattal tudtunk elutaz-ni, és a második helytől az ötödikig szereztek eredményeket sportolóink.

Végh József kiemelte: a hazai versenyrendszerben tavaly 19 viadalon vettek részt, és szinte nem volt olyan szeglete az országnak, ahol sportolóik ne léptek volna tata-mira.

- Az országos diákolimpiai döntőkön szerencsére csaknem minden korosztályban tudtunk sportolót versenyeztetni. A legemlékezetesebb finálé a 10-11-12 évesek versenye volt Cegléden, ahol tizenkét éves versenyzőinknek sikerült kihozni magukból a maximumot, hiszen Piriti Rebeka második, Szolga Gábor Zalán ötödik, míg Dékány Bálint és Bakos Olivér a hetedik helyen végzett. Rajtuk kívül más korosztályba tartozó sportolók is értek el szép diákolimpiai eredményeket, elég, ha csak Vörös Seron junior harmadik helyére, Sági Dániel ugyancsak junior harmadik helyére gondolok.

A fontos megmérettetések másik részét a korosztályos országos bajnokságok jelentik, a pápaiak természetesen itt sem vallottak szégyent.

- A junior országos bajnokságon Sági Dániel 4., míg Vörös Seron és Pákozdi Bence a hetedik helyen végzett. Szintén jól sikerült a 12 éves diák korosztály országos bajnoksága, Szolga Gábor Zalán harmadik, Piriti Rebeka ötödik lett. Ugyancsak sikeresen szerepelt Sági Dániel a junior B (18 évesek) országos bajnokságon, ahol a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Ezt követően utánpótláskorúakkal vettünk részt a felnőtt II. osztályú országos bajnokságon, Németh Csongor és Pákozdi Bence óriási bravúrt végrehajtva a súlycsoportjuk ötödik helyén végzett.

Az elnök-vezetőedző külön megemlítette Tóth Má- tét, aki a diák C (10 évesek) korosztályos országos bajnokságon a reggeli mérlege-lésen átcsúszott a magasabb súlycsoportba, mégis hete- dik lett a tizennyolc fős mezőnyben.

- A felnőtt III. osztályú országos bajnokságon Vörös Seron kiköszörülte a másodosztályú csorbát, ahol nem sikerült a tőle megszokott eredményt elérni, itt viszont a döntőig menetelt, és végül ezüstérmet vehetett át az eredményhirdetéskor. Természetesen a felsorolt sportolókon kívül még több versenyzőnk is próbálgatta tudását a kisebb jelentőségű, zömében regionális szintű versenyeken. Ők a jövőt jelentik, hiszen a Bakony Judo Klub jelenlegi versenyzői csoportjából többen is érettségi, felvételi előtt állnak, akik az ország különböző városaiban fognak tovább tanulni, és már nem biztos, hogy a judo jelenti majd számukra a legfontosabbat az életükben.

Végh József kiemelte a felkészítő edzők - Balikó András, Dékány Attila és Kovács Gábor - munkáját is. Az elnök megemlítette még a remekül sikerült nyári edzőtáborukat, valamint két övvizsgájukat, amelyek közül a decemberin összesen 34-en szereztek magasabb fokozatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!