Sport

2017.01.19. 17:24

Megállíthatatlan - Többen is vinnék az ifjú füredi gólvágót

Balatonfüred - Egy alig húszesztendős fiatal vezeti a férfi kézilabda NB I góllövőlistáját. Ő lett az év juniorjátékosa, miközben azt a korosztályt már rég túlhaladta. Fantasztikus őszön van túl, egy banális dolog miatt nincs ott a világbajnokságon.

Horváth Gábor

Mindig mosolygok magamban, amikor azt hallom, olvasom, hogy Bánhidi Bence az év kézilabdás-felfedezettje, hiszen a 2016 nyarán Szegedre költöző játékosról Balatonfüreden (és a szűkebb kézis szakberkekben) már évek óta tudták, hogy az ország első számú beállósa lesz.

Hasonlóan alakulhat Győri Mátyás pályafutása, a Balatonfüredi KSE 19 esztendős (február 2-án tölti be a húszat) irányító-átlövőjének nevét már most érdemes megjegyeznie annak, akit érdekel ez a szép sportág. (A másik közös nevező Bánhidivel, hogy Győrit is a fürediek korábbi utánpótlás-szakágvezetője, György László szemelte ki.)

- Hogy? Én? - mutatott magára Győri, amikor először szóltak neki füredi felnőttmeccsen, hogy tessék a pályára fáradni. Ez három éve történt, Sótonyi László vetette be először a fiatalt, aki 16 évesen költözött az ország keleti feléből a Balaton-parti városba. A torkában dobogott a szíve, hogy Pásztor István, Tombor Csaba vagy Kis Ákos mellett kell a labdát pattogtatnia, ma viszont már rutinos felnőttjátékosnak mondhatja magát.

Győri Mátyás vezeti az NB I góllövőlistáját, 15 meccsen közel száz alkalommal talált a hálóba Fotó: Balogh Ákos

- Szeghalmi vagyok, 11-12 évesen Békésen kezdtem komolyabban kézilabdázni. Annak idején többen megkerestek, de a Füred volt a legszimpatikusabb. Be kell vallanom, az első fél év a pályán és az iskolában is nagyon nehéz volt. Többet kellett edzenem és többet kellett tanulnom, mint korábban. Akkoriban sokszor megfordult a fejemben, hogy visszatérek Békésre - emlékezett vissza Győri Mátyás, aki tavaly érettségizett a Lóczy Lajos Gimnáziumban. A nehéz hónapokon tehát átlendült, ma is tanul (OKJ-s edzői tanfolyamot végez), a pályafutása pedig, úgy tűnik, a 2016/2017-es idény elején ellenállhatatlanul és végérvényesen beindult. Igazi vezéregyéniséggé vált, 15 meccsen 96 gólig jutott, ősszel akadt olyan találkozó, amikor bármit is csinált az ellenfél, képtelen volt megállítani a tehetséget.

Érzi ő is a különbséget, a fejlődésbeli ugrást, de őszintén mondja: semmi különös nem történt vele. - Egyszerűen csak jól érzem magam, nincsenek gondjaim. Csinálom az edzéseket, különmunkát is végzek, erősítek, de nem hiszem, hogy ez az oka. A csapatnak sokat köszönhetek, gyengébb kezdés után nagyon összeállt a társaság. Örülök neki, jó érzés, hogy jól megy a játék. Az együttes belejött, és boldog vagyok, hogy hozzájárulhatok a csapat sikeréhez.

Matyi átlagemberek között nem számít kis termetűnek, hiszen 192 centiméteres magasságához 92 kilogramm testsúly párosul, de ez a kézilabdapályán nem számít felső kategóriás paraméternek. Mint említette, ennek érdekében külön erősít, ugyanakkor gyorsasága, technikája, játékintelligenciája pótolja a „hiányosságot”. - Fizikálisan mindenképpen fejlődnöm kell, a több pedig szerintem fejben dől el.

Érdekesség, hogy irányítót és átlövőt egyaránt tud játszani, nem is szeret dönteni a kettő között, azt mondja, a mellette szereplő társtól függ, melyik posztot kedveli jobban. Matyi tagja volt Javier Sabate szövetségi kapitány világbajnoki bő keretének, ám a decemberi edzőtáborban nem tudott megjelenni. Vírusos betegség kapta el, nem is akármilyen, néhány nap alatt hat kilót fogyott. - Annyira nem bánkódtam, nem is volt rá időm, hiszen szükség volt rám a junior válogatott világbajnoki selejtezőjén (ahol nemzeti együttesünk vb-kvótát szerzett - a szerk.). Próbálom úgy felfogni a dolgokat, hogy minden okkal van.

Az ifjú tehetséget ezen a szezonon kívül két évig köti szerződés a Balatonfüredi KSE-hez, természetesen máris számos helyről keresik. Kérdés, mit hoz a jövő, mi mindenesetre meglepődnénk, ha a következő idényt is a Balaton-partiak csapatában kezdené. - Természetesen szeretnék stabil felnőttválogatott-játékos lenni és a célom, hogy BL-csapatban szerepeljek. Külföldben egyelőre nem gondolkodom. Nagy ígéretnek tartanak? Nem foglalkozom annyira vele. Elmondják, megköszönöm. Persze, jó érzés, ha valahol húzóember lehetek, de végzem tovább a feladatom, arra koncentrálok, hogy jól játsszak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!