Sport

2017.05.04. 19:57

A kölni döntőbe várja a Veszprémet Csonti Rudolf

Szinte semmit sem változott utolsó találkozásunk óta. Ugyanolyan vidám, mosolygós, mint amikor 2000-ben megérkezett Veszprémbe. Sugárzik belőle az életöröm. Azóta is azt vallja, amit akkor mondott. Visszafelé sohasem szabad tekinteni, mindig csak előre. A múlton felesleges rágódni, mert az sehova sem vezet.

Donát Tamás

Csonti Rudolf két hét múlva ünnepli hetvenkettedik születésnapját és azt mondja több, mint negyven éve foglalkozik a sporttal. Testnevelő tanár és kézilabda szakedző. Most is dolgozik, méghozzá imádott sportágában.

- Először 1996-ban hívtak edzőnek Magyarországra, a szekszárdi női kézilabda csapat vezetői azt kérték, hogy ne essen ki a csapatuk az élvonalból – emlékezett a kezdetekre Csonti Rudolf. – Nagy csatában teljesült ez a kívánságuk, ezért két év után visszatértem Zomborba, ahol az ottani másodosztályú férfi együttest gardíroztam.

A kézilabda szakember élete teljesen összefonódott az egyre dinamikusabban fejlődő sportággal. Csonti Rudolf a klub edzősködésen kívül a vajdasági liga ifjúsági válogatottjáért is felelős volt. A válogatástól a tornákon való részvételig. Kétszer is aranyérmet nyert az együttesével. Igaz a kapusa egy bizonyos Dejan Peric volt, az egyik átlövője pedig Bajusz Sándor. Egyikőjüket sem kell külön bemutatni a sportág kedvelőinek.

Aztán a szerbiai háború miatt gondolt egyet és tárcsázta a régóta ismert veszprémi klub ügyvezetőjét, hogy segítsen neki munkát találni.

- Hajnal Csabát a nyolcvanas évek közepétől ismerem és ő is tudta, hogy én ki vagyok, tisztában volt vele, hogy mindenem a kézilabda és az eredményeimet, a munkásságomat is figyelemmel kísérte – beszélt magyarországi visszatérésének pillanatairól a mindig jó kedvű tréner. – Kértem Hajnal urat, hogy segítsen, mert Szerbiában akkor nagyon nehezen mentek a dolgok ezen a területen is. Két hét múlva visszahívott és megkérdezte, hogy dolgoznék e együtt Zdavko Zovkóval, mint a horvát mester pályaedzője. Természetesen igent mondtam, így érkeztem meg 2000 nyarán Veszprémbe.

Az egyik legsikeresebb szakmai időszaka volt az a hat év, amit együtt dolgoztak Zovkóval. Öt bajnoki és négy hazai kupa aranyat nyertek együtt. És 2002-ben, a klub történetében először a BEK döntőjébe (a Bajnokok Ligája elődje) is bejutottak, ahol ezüst érmesek lettek a német Magdeburg mögött. Aztán az egyesület ifjúsági csapatának szakmai munkáját vezette és a második helyen végeztek. Azt mondja, Zdravko a világ legjobb edzője és legrendesebb embere, akitől rengeteget tanult a közös munkában.

És mintha meghallotta volna egykori kollégája, hogy mit mond, megcsörrent a telefonja. A Dunaújvárosban dolgozó, a női együttessel EHF kupát nyerő Zdravko Zovko hívta „Rudácsot” és elújságolta barátjának, hogy a bajnokság végén visszamegy Horvátországba és Vlado Solával átveszik a bajnoki harmadik helyezett együttes szakmai vezetését.

Csonti Rudolf láthatóan felvillanyozódott a beszélgetéstől, dőlt belőle a sok, régi emlék és történet, aztán eljutottunk az idei Final Fourig is.

- Veszprém–Vardar Szkopje döntő lesz Kölnben és Nagy Laciék megnyerik a serleget, mert a magyar bajnok nagyon erős – hirdetett végeredményt június 3-ára az együttes egykori pályaedzője. – De addig még sokszor meg kell nézni a Párizs-Szeged összecsapást. Pastorék az első találkozón végig a beállós játékot erőltették. A visszavágón változtattak. Igyekeztek gyors, kontra gólokat szerezni, illetve kintről átlőni a franciákat. Ez a győzelmi recept az elődöntőben. Omayer és Skopf kapusok ugyanis nagyon hatékonyan támadják a beállót és a szélsőket. Ott nehéz ellenük gólt szerezni.Olyan gyorsan kell hatvan percig kézilabdázni, mint ahogy a norvég válogatott és a Montpellier tud egy félidőn át. Felállt fal ellen, főleg középen erőltetve a támadásokat nagyon nehéz gólt szerezni a riválisok ellen.

Csonti Rudolf hihetetlenül aktív ebben a korban is. Minden nap sportol, erősíti magát A hónap közepén Egerben szeretné visszaszerezni országos fekve nyomó bajnoki címét, amit csípő műtétje miatt tavaly nem tudott megvédeni. Emellett az Éles Kézisuli legkisebbjeivel foglalkozik hetente három alkalommal a Kossuth Lajos Általános Iskolában.  Felhőtlen a boldogsága, mert azt csinálhatja, amit igazán szeret. Szerb nyelvtanár fiával, Tomásszal hetente egyszer Baján találkoznak. Ezek is nagyon fontos pillanatai kiegyensúlyozott, harmonikus életének. Csak úgy, mint párjával, Évával való szeretet teljes kapcsolata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!