Sport

2017.06.16. 08:25

Teqball világkupán szerepel a sümegi Blázsovics Ádám

A sümegi Blázsovics Ádám, a Testnevelési Egyetem két hallgatója valamint Szolga Máté képviseli Magyarországot az első teqball világkupán, amelyet a jövő héten, június 22 és 24 között rendeznek Budapesten.

Tisler Anna

Ádám két éve ismerkedett meg a magyar fejlesztésű eszközzel, amin a teqballt művelik. A sümegi fiú ügyességére és biztos labdakezelésére hamar felfigyeltek az egyetemen. A labdarúgásra épülő teqballnál jól jött Ádám hat éves előképzettséget, ugyanis 2009 és 2015 között labdarúgó volt, előtte négy évig az aikidoban ért el sikereket.

- A magyar fejlesztésű, hajlított rétegelt fából készült asztalt az egyetemen állították fel - mondta Ádám. - Sokat gyakoroltunk, tetszett az újdonság. Mivel egy teljesen új sportágról van szó, így az edzéstervet, a szabályokat a mi tapasztalatainkat is figyelembe véve állították össze. Mi magunk a gyakorlás során tapasztaltuk ki azt, hogy mit hogyan lehet megoldani, fejlesztettük a technikákat. Később már bemutatókat is tartottunk. Aki érdeklődött, először hagytuk játszani, hogy próbálja ki saját magát, majd ha érdekelte, fokozatosan ismertettük meg a szabályokkal. A teqball szabályrendszere első hallásra bonyolult, de aki a gyakorlatban elsajátította, annak nem okoz problémát a betartása. Háromszor egymás után nem szabad ugyanazzal a testrésszel átadni az ellenfélnek a labdát, azt is szabályok mondják meg, hogy milyen testrésszel lehet a labdához érni, átadás előtt hányat pattanhat, mikor nem szabad hozzáérni.

A teqsport másik négy sportágat is magában foglal, mint a teqvolley, a teqpong, a teqtennis, valamint a gyerekek által kedvelt labdapattogtatás, a qatch.

Ádám, aki már edzőként is dolgozik, elmondta, a játékban nagyon oda kell figyelni, így fizikailag és szellemileg is próbára teszi a játékost. A sportágat 9-10 éves kortól már a gyerekek is játszhatják, akkorra érik el azt a testmagasságot, hogy látják az asztalt.

A sportágat egyre többen ismerik meg, már megalakult a nemzetközi teqball szövetség, a Fiteq. A szövetség tagjainak a célja, hogy olimpiai sportággá váljon a teqball. Addig azonban még sok teendő áll előttük. Bíztató, hogy már az első világkupára érkeznek távoli földrészekről, Brazíliából és Kínából is versenyzők, valamint számos európai országból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!