Sport

2017.07.06. 16:35

Kilencvennel is robogott a bringás

BALATONFÜRED Húsz - válaszolta a Hány éves vagy? kérdésre az 58 esztendős Benedek István, aki idén is az élmezőnyben végzett az Austria Top Tour elnevezésű országúti kerékpáros sorozaton.

Horváth Gábor

Alaposan megnyomta az utolsó versenyt Benedek István, a balatonfüredi kerékpáros nyolcszáz induló közül a 66. helyen ért célba a 200 kilométer hosszú, 2300 méteres szintemelkedést tartogató Mondsee Radmarathonon Ausztriában. A 45 év felettiek között 16. lett, korcsoportjában (55-60 év közöttiek) pedig negyedik. Pedig a nap nem úgy indult, hogy pozitív lesz a befejezése.

- Reggel toltam ki a biciklit a szállodából, amikor kidurrant az első kerék. Tizenöt perc volt a rajtig, a pulzusom az egekbe ugrott. Szerencsére az egyik szervizállomás épp szabad volt, és gyorsan orvosolták a problémát. A nyolcszáz tagú mezőny már a rajtban állt, itt szükség volt a rutinra, nem álltam be a végére, hanem megkerültem a falut és az elején helyezkedtem el. Ahogyan odaértem, már számoltak is vissza, indultunk - mesélte a kezdés nem mindennapi körülményeit Benedek István.

De itt még nem volt vége. A 70. kilométer tájékán el-eredt az eső, s a csúszóssá váló aszfalt nem könnyítette meg a kerekesek dolgát. - Magam is meglepődtem, amikor utólag láttam, hogy lefelé 90 km/h-val is mentem. Sok bukás, kicsúszás volt, az egyenesekben igyekeztem gyorsítani, a kanyarokban azért óvatos voltam.

Benedek István (28-as rajtszámmal) alaposan megnyomta a kemény időjárási körülmények között rendezett záróviadalt Fotó: a szervezők

A folytatásban a füredi bringás nagyot ment, a végén többen is kérdezték tőle: Hány éves vagy?

- Mondtam nekik, hogy húsz. Jót nevettünk. Viccen kívül, úgy látszik, fekszik nekem ez a pálya, tavaly is ugyanilyen időt mentem. Jól éreztem magam - fogalmazott Benedek István, aki összetettben negyedik helyen zárt az 55 és 60 évesek mezőnyében, csak egy német és két osztrák vetélytárs előzte meg.

Az idei sorozatban négy versenyen 715 km-t teljesített, és 10 612 méter szint-emelkedéssel küzdött meg, ez összesen 23 órát és 53 percet jelentett a nyeregben.

Tavaly második helyen végzett korcsoportjában, de a viadal évről évre nehezebb, hiszen a korosztályba kerülő fiatalabb ellenfelek nagyon erősek. Ez a hazai mezőnyre is igaz, itthon ráadásul az 50 és 60 év közöttiek számítanak egy mezőnynek.

- Összességében elégedett vagyok. Kicsit morogtam a negyedik hely miatt, de az, hogy 58 évesen ennyi mindent meg tudok csinálni, ilyen teljesítményre vagyok képes, nagy dolog. Magamért megyek, nem tagadom, nagyon élvezem. Különösen a külföldi versenyzést, hiszen ott fantasztikusak a körülmények és teljesen más a körítés, mint a hazai viadalokon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!