Sport

2017.08.06. 12:40

Még nincs itt a vége: Orbán Éva Tokióig biztosan folytatja pályafutását

Lemaradt a londoni világbajnokságról, ami lelkileg nagyon megviselte, ám úgy érzi, ez a kudarc megerősítette abban, hogy a következő olimpiáig, 2020-ig biztosan folytatja a profi sportot. Orbán Éva kalapácsvető mesélt lapunknak húszéves pályafutásáról, az elmúlt időszak megpróbáltatásairól és a terveiről.

B. Virág Rita

Az idei évben nem a megszokott formában versenyzett Orbán Éva, a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) kalapácsvetője. Egyéni legjobbjától (73.44) eben az esztendőben jócskán elmaradt, rendre 70 méter alatt dobott.

- Az évad elején, még az alapozás alatt februárban az egyik edzésen megdobtak kalapáccsal. A fizikai problémák mellett lelkileg is nagyon nehéz volt talpra állnom. Borzasztóan megviselt, hogy hiába edzettem, mivel kimaradt másfél hónap az alapozásból nem jöttek az eredmények, és lemaradtam a vébéről is. Aztán összeszedtem magam, és ma már teljes értékű munkát végezhetek - fogalmazott Orbán Éva, a háromszoros veszprémi olimpikon.

Éva az idei országos bajnokságon második helyet szerzett a fiatal Gyurátz Réka mögött 64.21 méterrel. Ez az eredmény is jól mutatja, hogy igen messze volt a csúcsformájától.

Orbán Éva az év hátralévő részében még két versenyen indul, a Magyar Liga Bajnokság döntőjében és az országos csapatverseny döntőjében, ahol nemcsak kalapácsvetésben, hanem súlylökésben és diszkoszvetésben is rajthoz áll
Archív fotó: Zwicker Tamás

- Húsz éve vagyok a pályán, a kalapácsvetést 1997-ben kezdtem Kis Károlynál a Pápai SE-ben. Aztán két év múlva a VEDAC-hoz igazoltam. Úgy gondolom, ezt a két évtizedet nem lehet így lezárni. Hiszem és tudom is, hogy még sok van bennem, hogy nem adtam ki mindent. A kudarcok, nehézségek próbára tettek lelkileg, azonban kimásztam a gödörből és 2020-ig Tokióig biztosan folytatom a sportot - szögezte le.

Az aktív sport mellett Éva edzőnek állt, a VEDAC Dobóakadémiájánál dolgozik. Nemrég utolsó vizsgáit is teljesítette, így már edzői képesítéssel is rendelkezik.

Azt mondta, meg kellett érnie erre a feladatra, nagyon sokat változott, alakult és kifejezetten élvezi a közös munkát a gyerekekkel, fiatalokkal.

- Jelenleg 23-25 gyerekkel dolgozunk. A fiú és a lány vonalon is akadnak olyan tehetségek, akik nagyon sokra vihetik és ha nem is a 2020-as, de a 2024-es ötkarikás játékokon már ott lehetnek - tudtuk meg.

Éva kifejtette még, az edzői munka sokkal összetettebb, mint az először gondolta volna, de hamar belerázódott.

- Egyáltalán nem mindegy, miként viselkedünk, mit mutatunk a fiataloknak. Nemcsak edzéseket tartunk, hanem irányvonalat mutatunk, emberileg alakítjuk, formáljuk a ránk bízott csemetéket - mondta.

Az akadémia vezetője, Zentai Tibor nagyon sokat segít Évának és edzőtársainak, Páli Viktornak, Mozsdényi Dávidnak. Éva úgy fogalmazott, Tibor már kitaposott egy utat, s erre az ösvényre szeretnének rátérni mindannyian, hiszen a munkába fektetett évek, a tapasztalat, az elért eredmények önmagukért beszélnek.

Éva az év hátralévő részében még két versenyen indul, a Magyar Liga Bajnokság döntőjében és az országos csapatverseny döntőjében, ahol nemcsak kalapácsvetésben, hanem súlylökésben és diszkoszvetésben is rajthoz áll.

- Nincs rajtam teher, elfogadtam, hogy ez az év nem úgy sikerült, ahogy azt vártam, szerettem volna. Bízom benne, a következő esztendő már sokkal sikeresebb lesz és megmutathatom, hogy még mire vagyok képes - zárta a beszélgetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!