Sport

2010.12.02. 18:29

Terjed a béke művészete

Tapolca - A kevéssé ismert, de folyamatosan népszerűsödő küzdősport, az okinawai kobudo 8. nemzetközi edzőtáborának a város adott otthont a napokban.

Szijártó János

A béke művészetének is nevezett, sokáig csak szűk körben ismert küzdősport egyre nagyobb teret hódít és mind többen érdeklődnek iránta más harcművészeti irányzatokból is.
 
Tapolcán a francia Nathalie Luce, öt danos mestert és a tanítványokat a Tapolca VSE karate szakosztálya és vezetőjük, Kernya József fogadta, látta vendégül. A Városi Rendezvénycsarnokban több mint harminc sportoló követte a mester utasításait és igyekezett csiszolni technikáját. A résztvevők mindegyike már edzett és tapasztalt harcos más küzdősportokban (a házigazda Kernya József például 3 danos mester a kiokushyn karate seibukai-ban) és ezáltal a tanulás, a különböző technikák és eszközökkel való támadások, védések nem jelentettek teljesíthetetlen feladatot a résztvevőknek.
 
Amint az a közös foglalkozásokon is kiderült, az okinawaio kobudo tanulói bottal, tonfával, saival ( ősi japán kézifegyver - vívóvilla) és nunchakuval dolgozhatnak. Ezen kívül a mesterek természetesen számos más harci eszközt is használhatnak és használnak is.


Kernya József kérdésünkre elmondta, hogy maga a sport Okinawából származik és több száz éves múltra tekint vissza. A huszadik század elején kezdett elterjedni Japánban, mint a „béke művészeteö, a világ többi részén pedig jobbára a második világháború után. Történelmi tény, hogy a kobudo fegyvereit és technikáit éles helyzetekben, élet-halál harcokban próbálták, fejlesztették. Természetesen a mai modern fegyverek ellen már nem igazán alkalmazható, de maga a tradíció ápolása is nagyon fontos, mint ahogy sokak számára maga a kobudo-életvitel, amely a személyiségfejlesztésben kiemelt szerepet játszik.

A kobudo-ban tanulók öve fehér vagy tudásszint függvényében színes, míg a mesterek itt is fekete övet hordanak. A legmagasabb vizsgával elérhető fokozat a 8 dan, amellyel például Chinen sensei is büszkélkedhet. Az Okinawa Kobudo stílus európai meghonosítója és koordinátora, egyébiránt a Tapolcán edzőtábort vezető francia Nathalie Luce tanítómestere.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!