Cemal

Bódi Csaba

Nem sokkal a Paris Saint-Germain–Bayern München Bajnokok Ligája nyolcaddöntő előtt látott napvilágot, hogy kedden átlépte a 40 ezret a február 6-i törökországi földrengések halálos áldozatainak száma. Törökországban legkevesebb 35 418 ember vesztette életét a szerencsétlenségben, Szíriában 5900 halottról tudni. Ahogy az elmúlt napokban más futballpályákon, úgy a párizsi Parc des Princes stadion közönsége és a játéktéren lévők is egyperces néma tiszteletadással emlékeztek a katasztrófában elhunytakra.

A csend rendkívül beszédes hatással bírt, és arra sem érkeztek szavak, amikor a világot bejáró szörnyű képsorok közepette meglátta az ember Cemal Kütahya és kisfia fotóját. Említett személy a török férfi kézilabda-válogatott kapitánya, a török strandkézilabda-válogatott tagja. Volt... A 32 éves játékost gyermekével együtt Antkya városában lévő házuknál temették maguk alá a romok. Hasonlóan járt kilenc török birkózó Kahramanmarasban, ahol U20-as szabadfogású nemzetközi tornát rendeztek. A külföldiek (franciák, koszovóiak, üzbégek) mellett 21 hazai versenyzőt azonnal kiszabadítottak, ám a többiek a törmelékek között ragadtak. Noha a mentési munkálatok 209. órájában is sikerült egy apát és lányát élve felszínre hozni, egyre csekélyebb az esély arra, hogy tíz nap elteltével még túlélőkre bukkannak. Félő, hogy újabb sportolókat is találnak majd az elhunytak között, miközben borzasztóan fájdalmas minden emberi élet elvesztése.

Hálát adtak az égnek a Ferencváros és a Kisvárda utánpótlás labdarúgói, akik a földrengések idején Törökországban edzőtáboroztak. Szerencsére a fiatalok távol voltak pusztító tragédiától, ám a szülői kétségbeesésre és aggodalomra csak a hazatérés hatott megnyugtató módon.

Az együttérzésből a PSG sztárja, Lionel Messi adományozással vette ki a részét. A hétszeres aranylabdás argentin támadó 3,5 millió eurót (1,3 milliárd forint) utalt az áldozatok megsegítésére úgyis, mint az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF jószolgálati nagykövete. 

A humanitárius cselekedethez adott a példa, várják a csatlakozókat, annál is inkább, mert további százmilliárdok (forintban) szükségesek a romeltakarításhoz, a helyreállításhoz.

A bajorok 1–0-s párizsi győzelmét a helyszínen 46 435 néző látta. Megdöbbentő, hogy már közel ennyi embert gyászolnak a kivételes természeti esemény áldozataként. További szörnyűség, hogy sajnos nem ez jelenti a végleges számot.