Sportvilág

2007.12.10. 03:29

<u>Felemelni a világot!</u>

<b>Körkép</b> - Élete egyik mottója minden sportember számára elgondolkodtató. Így hangzik: Csupán három győztes létezik: az, aki legyőzi önmagát, az, aki elsőként ér célba, és az, aki befejezte a versenyt.

Novothny Ottó

Október közepén Sri Chinmoy (teljes nevén Chinmoy Kumar Ghos) befejezett egy bizonyos versenyt, amit életnek hívnak.


Sri Chinmoy

A világhírű sportember, gondolkodó, békefilozófus 1931-ben Kelet-Indiában született. Korán megismerkedett a sporttal, első osztályú sprinter volt, illetve dekatlonban is bajnoki címet szerzett.

Harminchárom évesen New Yorkba költözött, majd ezt követően többek között páratlan sportteljesítményekkel is igyekezett felhívni a figyelmet békemissziójára.

Többek között több maratoni, sőt ultramaratoni verseny távját is teljesítette. Nem véletlen, hogy 1977-ben létrehozta a Sri Chinmoy Mara- thon Teamet, amely az extrahosszú futások kezdeményezője lett az egész világon.

Pontosan tíz esztendővel később a Világharmónia-futást hívta életre, amely program a földkerekség leghosszabb békefutását szervezte. Általában hetvennél is több országon keresztül futottak a résztvevők, akik ma is vallják: kocogni és közben más emberekkel találkozni nagyon felemelő érzés. A Világharmónia célja, hogy a futás segítségével teremtsen összhangot a föld országai és lakói között.

Húsz évvel ezelőtt Sri Chinmoy komoly lábsérülést szenvedett, ezt követően súlyemeléssel kezdett foglalkozni, hiszen hitt benne, hogy a sport képes az emberi szellemben rejlő végtelen lehetőségeket feltárni .

Meglehetősen sajátos sportágat teremtett azzal, hogy előbb vállnyomással 3200 kg-ot emelt fel, majd szinte az egész világot elkápráztatta valóban emberfelet- tinek tűnő teljesítményével. Az autóktól, repülőgépektől kezdve az állatokon keresztül (Új Zélandon például ezer bárányt kétkaros fej feletti nyomással, majd száz tehe- net vádliemeléssel mozdított meg) emberek százait emelte fel. Olyan hírességeket tisztelt meg mutatványával, akik az élet bármely területén ösztönzőleg hatottak az emberiségre (Muhammad Ali, Nelson Mandela, Richard Gere és sokan mások, közel nyolcezren).

Bill Pearl ötszörös Mr. Universe győztes mondta az indiai gondolkodó művész- és sportemberről: tőle tanultam meg, hogy nem a kar, hanem a szív nagysága teszi az embert .

Sri Chinmoy azt vallotta, hogy a sport és a fizikai fitt- ség segítségével meg kell próbálni átalakítani az életünket. Szerinte a törekvés (ahogy az ember képes önmagát mindig túlszárnyalni) az az erő, ami ott rejlik minden jelentősebb előrelépés mögött.

Carl Lewis többszörös olimpiai bajnok atléta a közelmúltban vallotta be: Sri Chinmoy az indítéka annak, hogy 50 éves koromban a New York maratont tervezem lefutni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!