Sportvilág

2008.01.29. 03:25

A versenyképesség dicsérete

Tapolca - Az utóbbi időszakban a magyar sport két sikerágazata - a férfi és a női kézilabda - is nagyot bukott a megmérettetésen. De más sportágak jeles képviselői is többször kerültek hasonló helyzetbe. A miértekre dr. Nádori Lászlótól, a sporttudományok professzorától kértünk magyarázatot.

PLT

- A versenyek gyermek és ifjúsági sportolók számára egyaránt fontos nevelési eszközt jelentenek, mert a küzdelemben felmerülő feladatok megoldásához a teljes személyiség mozgósítására van szükség. A versenyek az önnevelésre is lehetőséget kínálnak, mert a cselekvésre késztető indítékok sokrétűek, gyakran rivalizálnak egymással. A versenyképesség értelmezésekor a hátteret kell vizsgálnunk ahhoz, hogy a képesség lényegét fel tudjuk vázolni. 

Mindenekelőtt a teljesítőképesség fő összetevőiből kell kiindulnunk. Ha teljesítőképességen a testi, lelki képességek, továbbá a technikai, taktikai készségek együttesét értjük, akkor a versenyképesség ebbe a kontextusba illeszthető, ebben a szövegkörnyezetben világosan értelmez- hető. Ezzel a megközelítéssel figyelembe vehetjük az egyén funkcionális lehetőségeit, továbbá a sportoló állásfoglalását edzőjéhez, sportágához, társaihoz. 

Ez a megközelítés átfogja a sportoló edzési és versenyzési indítékait, tehát az energia mozgósításának feltételeit is. A sportági versenyképesség szoros kapcsolatban van az egyén aktuális teljesítményével. A sikeres, a saját elvárásainkhoz is közel álló teljesítmény eléréséhez azonban szívós, rendszeres gyakorlásra, edzésre van szükség. A gyakorlás megtanítja az egyént arra, hogy miként mozgósítható a küzdelemben a rendelkezésre álló energia- és teljesítménypotenciál. 

Szinte hihetetlen az a gyakran tapasztalható eset, amikor világszintű kézilabdázók, kosárlabdázók hagynak ki büntetődobásokat, dobnak remegő karral kapu, kosár fölé, mellé, de mérkőzés közben az ellenfél akadályozása ellenére sikeresek a kapura, kosárra dobásban és dobnak fél pályáról csont nélkülit, gólt. Állítható tehát, hogy a versenyképesség a teljesítményprofil alkotó eleme. Utalunk arra is, hogy a jó versenyző típus mérkőzés- és versenyhelyzetekben jól felismerhető. Megfigyelhető, hogy főként a küzdősportokban, csapatsportokban az edzésen, gyakorláson a fiatalok egy része már kezdetben, néhány edzés után jól teljesít. 

Rendszerint azért, mert előtte játékosan, sokszor a maguk alkotta szabályok szerint verse-nyezve gyakoroltak, játszottak. A verseny- és mérkőzéshelyzetekben mutatott váratlan és eredményes megoldások jellemzik a legtöbb sportágban a későbbi sporttehetséget. Ezeket kell kiemelnünk az utánpótlás toborzásakor. Nem találok magyarázatot arra, hogy eddig a versenyképesség, annak jelentősége annak idején nem kapott kellő figyelmet. 

Önkritikusan szólva sajnálom, hogy a szakembereket nem ösztönöztem a versenyképesség lényegének feltárására, megismerésére, a gyakorlati következtetések levonására. A sportágspecifikus versenyképesség fej- lesztésének illeszkednie kell a képzési, edzési feladatok közé. A versenyképesség diagnosztikájának megalkotása, továbbfejlesztése a közeljövő feladatai közé tartozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!